Replik: ”Pourmokhtari en av de ministrar som har högst synlighet i medier”

7 februari, 2024

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Liberalernas partisekreterare Gulan Avci svarar på kritiken i Miljöpartisten Pär Holmgrens debattartikel om att klimat- och miljöministern inte ställt upp på intervjuer, bland annat i SVT-programmet 30 minuter.

Vi befinner oss i en tid där allt fler journalister uppger att de utsatts för hat, hot och angrepp. Reportrar och skribenter tvingas ständigt leva med risken att bli måltavlor för smutskastningskampanjer och uthängningar online om de rapporterar om vissa ämnen. Det finns ett brett spann mellan anonyma trollkonton och extremistiska rörelser som använder sig av metoder för att tysta och skrämma bort ”meningsmotståndare” från det offentliga rummet. Det gör situationen för fria och oberoende medier allvarligare än på länge, men krokar också i den utveckling som vi ser att förtroendevalda politiker på alla nivåer i samhället utsätts för. Denna utveckling ser vi här hemma och i andra delar av världen. 

Att Pär Holmgren (MP) försöker koppla dessa problem till att en ny borgerlig regering och en liberal klimat- och miljöminister tillträdde för drygt ett år sedan, är direkt skamligt och ett lågvattenmärke för Miljöpartiet som ofta slår sig för bröstet och hävdar att de står för sunt förnuft och faktabaserad politik.

Att Holmgren dessutom försöker klistra på Romina Pourmokhtari uttalanden och attityder som enbart Sverigedemokraterna har uttryckt och enskilt kan bära ansvar för, är direkt vilseledande.

Romina Pourmokhtari är en av de ministrar i regeringen som har högst synlighet i medier och intresset för hennes arbete på klimat- och miljöområdet är stort. Det kommer många medieförfrågningar och hon gör regelbundet intervjuer i en mängd olika medier utöver de presskonferenser hon närmast veckovis håller som medier själva kan ackreditera sig på. Hon har intervjuats av så väl Aktuell Hållbarhet som Altinget och Dagens ETC, samt medverkat i SVT vid ett stort antal tillfällen.

Trots de många utmaningar som journalistiken idag möter, ser vi liberaler en i grunden positiv trend där allt fler nya mediekanaler också startar. Idag finns många forum för journalistik, som också breddar branschen. Seriös journalistik kan idag bedrivas också genom podcasts, sociala medier, digitala tidskrifter, bloggar och Youtube-kanaler. Att fler medier idag konkurrerar om medieutrymmet är ingen nyhet – men det är värt att komma ihåg att de också konkurrerar om den begränsade tid som varje efterfrågad offentlig person av naturliga skäl har på sitt dygn.

Att politiker tvingas prioritera och inte kan tacka ja till varje förfrågan varje gång, är självklart ingen nyhet för en toppolitiker som Pär Holmgren. Precis som det inte heller kan ha undgått honom att ministrar i hans egen regering under förra mandatperioden fick skarp kritik av svenska politikreportrar när de gjorde sig otillgängliga för media. Ändå hördes inga varningar från miljöpartistiska politiker då.

Jag är stolt över att vi har en liberal och borgerlig regering som går fram med skarpa lagändringar för att förbättra tryggheten och säkerheten för svenska journalister. För Liberalerna är det glasklart att den fria och oberoende journalistiken både ska värnas och stärkas. Uppdraget att granska makten och uppmärksamma samhällsproblemen är en grund för den liberala demokratin. Jag hoppas att Miljöpartiet väljer att fokusera på de verkliga problem som finns, istället för att fortsätta sin misstroendekampanj mot Romina Pourmokhtari i nya skepnader.

 

Gulan Avci
partisekreterare Liberalerna

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Inger Rosén tors, 2024-02-08 01:12

Romina Pourmokhtari är en av de ministrar i regeringen som har högst synlighet i medier och intresset för hennes arbete på klimat- och miljöområdet är stort.

Så klart att det är så, men av helt andra anledningar än vad du påstår. Hon är inte trovärdig som gått från att skriva Tweets (före det blev X) om hur vedervärdiga SD är till att bli miljöminister med SD som stödparti.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies