Replik: ”Vi hoppas att miljöministern snart hittar en lucka i kalendern för Aktuell Hållbarhet”

8 februari, 2024

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT Det vore tråkigt om Romina Pourmokhtari skulle bli den första miljöministern i historien som väljer att konsekvent tacka nej till en större intervju med oss, skriver Aktuell Hållbarhets chefredaktör Ylva Bergman i en replik.

REPLIK till:

”Att svara på journalisters kritiska frågor – en del av uppdraget som politiker, Pourmokhtari”
Replik: ”Pourmokhtari en av de ministrar som har högst synlighet i medier”

I den debatt som uppstått om huruvida klimat- och miljöministern duckar intervjuer med sakkunniga journalister skriver liberalernas partisekreterare Gulan Avci i en replik till Pär Holmgren (MP) att Romina Pourmokhtari ”är en av de ministrar i regeringen som har högst synlighet i medier” och att ”hon har intervjuats av såväl Aktuell Hållbarhet som Altinget och Dagens ETC, samt medverkat i SVT vid ett stort antal tillfällen”.

Att hon låtit sig intervjuas av Aktuell Hållbarhet innebär i det här fallet att hon endast har svarat på enstaka frågor i samband med pressträffar. Vi har länge önskat en längre intervju med statsrådet och blev först också lovade en i december 2022. Av fullt rimliga skäl ställdes den in och det vi har efterfrågat sedan dess är helt enkelt att se om det inte går att hitta en ny tid. 

Våra läsare är hållbarhetsexperter inom näringslivet och inom andra samhällssektorer som varje dag arbetar med att ställa om sina verksamheter. Man skulle kunna säga att de är själva navet i hela Sveriges omställning. För oss framstår det som en självklarhet att en klimat- och miljöminister skulle ha intresse av att för dessa läsare få utveckla längre resonemang kring politiska avvägningar och vägval. 

När vi bläddrade tillbaka i våra arkiv (Aktuell Hållbarhet är resultatet av en hopslagning 2016 av de två titlarna Miljöaktuellt och Miljörapporten) hittade vi också längre intervjuer med samtliga av Sveriges miljöministrar. Det vore tråkigt, tycker vi, om Romina Pourmokhtari skulle bli den första ministern i historien som väljer att konsekvent tacka nej till en sådan intervju. Vi hoppas därför att det snart ska uppstå en lucka i statsrådets kalender. 

 

Ylva Bergman
chefredaktör, Aktuell Hållbarhet

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies