Anders Rydell

29 januari, 2019 | har tilldelats ett stipendium på 200 000 kronor från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

Stipendiet ska användas för att sprida novellsamlingen Fyra noveller om Förintelsen till skolungdomar. Författaren och journalisten Anders Rydell har sammanställt novellerna i boken. Stiftelsen köper in närmare 10 000 böcker som skänks till Forum för levande historia som sedan sprider dem till skolungdomar. I motiveringen till stipendiet står bland annat: "I nydanande form ges texterna nytt liv och erbjuder ögonblicksbilder av ett annars närmast oöverstigligt historiskt skeende. I händerna på en ny ungdomsgeneration blir de en genväg till kunskap, empati och en fortsatt levande historia."
 

Hanna Lindberg

FOTO: Mikael Grönberg/SR 29 januari, 2019 | blir ny programledare för tvåspråkiga Karlavagnen i Sveriges Radio P4.

Hon har arbetat med talkshowen Iltapäivä i Sveriges Radios finska kanal Sisuradio i tre år.

Mika Olavi Tahvanainen

FOTO: Mikael Grönberg/SR 29 januari, 2019 | blir ny programledare för tvåspråkiga Karlavagnen i Sveriges Radio P4.  

Han är sångare och trubadur och sjungande kolumnist i det tvåspråkiga radioprogrammet Popula i P4.

Lisbeth Rauden

28 januari, 2019 | chefredaktör för Restauranger & Storkök, har tilldelats Guldpennan av Gastonomiska akademien.

Hon tilldelas utmärkelsen "för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området"med motiveringen: "Innovativ chefredaktör för branschtidningarna RS - Restauranger&Storkök samt Fast Food Magazine, där hon skrivit mängder av intressanta artiklar och engagerat experter att bidra - även i podcast."

Sofia Sundström

28 januari, 2019 | har tillsvidareanställts som nöjesreporter på TT Nyhetsbyrån.

Hon har tidigare vikarierat som kultur- och nöjesredaktör samt nattchef på Folkbladet. 

Johan Schück

25 januari, 2019 | går till ekonomikanalen EFN.

Ekonomijournalisten Johan Schück, tidigare mångårig skribent på Dagens Nyheter, blir kommentator på ekonomikanalen EFN.

Elinor Torp

FOTO: Tor Johnsson 24 januari, 2019 | är årets Hiertastipendiat.

Publicistklubbens Hiertanämnd har utsett Dagens Arbetes arbetsmiljöreporter Elinor Torp till 2019 års Hiertastipendiat. Nämndens motivering lyder:

”I Sverige finns två parallella arbetsliv, ett synligt och ett osynligt. I det dolda arbetslivet jobbar människor under ibland slavliknande förhållanden. Dagens Arbetes arbetsmiljöreporter Elinor Torp har för avsikt att undersöka arbetslivskriminalitet i ett växande skuggsamhälle. För detta tilldelas hon 2019 års Lars Johan Hiertastipendium på 50 000 kronor av Publicistklubbens Hiertanämnd.”

Linus Brännström

FOTO: Anna-Karin Nilsson 23 januari, 2019 | börjar på Expressens nöjesredaktion.

Idag är han tf nöjes- och kulturchef på TT Nyhetsbyrån där han har varit sedan 2012. På TT har han bevakat musik och tv. Han har även tidigare arbetat som reporter på Expressen.

Fatima Bremmer

FOTO: Helén Karlsson/Forum 22 januari, 2019 | har utsetts till Årets skaraborgare av Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Hon får utmärkelsen med motiveringen: "Med skaraborgsk envishet och ett jävlar anamma har Fatima Bremmer fördjupat sig i ett liv som inte alltid var ett solsken. Men oj så viktigt att berätta om. Fatimas bok "Ett jävla solsken" om den banbrytande och första svenska wallraffande journalisten Ester Blenda Nordström gav henne inte bara Augustpriset - den har också inneburit att hon rest land och rike runt och upplyst och berättat om ett kvinnoöde som fallit i glömska. En stark kvinna som lyfter en annan stark kvinna."

Rebecka Montelius

22 januari, 2019 | Sveriges Radio Jönköping, tilldelas Publicistklubbens östra krets utmärkelse Årets Guldslev.

Hon får priset för sin bevakning av omständigheterna kring en hemlös tiggares brutala död i en park i Huskvarna med motiveringen: "Rebecka Montelius har med stark nyhetsvittring och imponerande uthållighet gjort utmärkt lokal journalistik om en händelse som kommit att beröra hela Sverige. Med gediget journalistiskt fotarbete i Huskvarna kartlade hon vad som hände när den hemlöse tiggaren Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu dödades. Hon genomförde uppdraget utan att väja för svårigheterna som följer när misstänkta gärningsmän är unga och avslöjade såväl brister i samhällets skyddsnät för utsatta som främlingsfientlighet i lokalsamhället."

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies