Svante Nycander

12 februari, 2024 | mångårig medarbetare på DN, har gått ur tiden.

Journalisten och statsvetaren Svante Nycander var allmänreporter, fackreporter och ledarskribent på Dagens Nyheter från 1960. 1979-1994 var han chefredaktör med ansvar för DNs ledarredaktion. Han fortsatte därefter som kolumnist på tidningen till år 2000. Svante Nycander blev 91 år.

Sven Vrang

9 februari, 2024 | har avlidit 79 år gammal.

Han startade sin karriär på Falköpings Tidning och anställdes senare som nyhetsreporter vid Sveriges Radio i Örebro. Efter det följde anställningar som granskande reporter och redaktionssekreterare vid Ekoredaktionen samt programredaktör för Aktuellt och Agenda. De sista yrkesverksamma åren var han på TV8 där han slutade 2010.

Lenitha Andersson-Junkka

8 februari, 2024 | är ny chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten.

Hon kommer närmast från rollen som redaktionschef för både NSD och Norrbottens-Kuriren.

Anton Olofsson

8 februari, 2024 | har utsetts till ny chefredaktör för Norrbottens-Kuriren.

Han kommer närmast från rollen som nyhetschef på samma tidning, och har tidigare arbetat som sportchef och jobbat med att leda breakingnyheter.

Mikael Färnbo

FOTO: Joel Danell 6 februari, 2024 | blir nyhetschef på Dagens Arbete.

Han kommer närmast från rollen som undersökande reporter på samma tidning. Tidigare har han jobbat på bland annat OmVärlden, stiftelsen Expo och Arenagruppen.

Amina Manzoor

FOTO: Anna-Karin Nilsson 1 februari, 2024 | har utnämnts till Årets Virushjälte av Pandemifonden.

Hon får utmärkelsen för sin ”bevakning av virussjukdomar och pandemier som hjälpt till att upplysa, fördjupa och nyansera rapporteringen om virus.”

Mikael K Nilsson

1 februari, 2024 | har fastanställts som reporter på Fagersta-Posten.

Han kommer närmast från ett vikariat på samma tidning och har tidigare arbetat på Sala Allehanda, TT Nyhetsbyrån samt som frilansjournalist.

Emil Arvidson

FOTO: Gabriel Liljevall/Forum 31 januari, 2024 | blir ny medarbetare i Aftonbladet.

Han kommer närmast från frilansuppdrag för Svenska Dagbladet. Förra året släppte han boken Svensk gangsterrap.

Mian Lodalen

FOTO: Elisabeth Ohlson 30 januari, 2024 | journalist och författare, har utsetts till hedersdoktor vid Jönköpings högskola.

I motiveringen står bland annat: ”Mian Lodalens arbete för jämlikhet kopplar starkt an till det globala hållbarhetsmålet för minskad ojämlikhet och stämmer väl in i Jönköpings Universitys förebyggande arbete för att motverka diskriminering och främja lika villkor. Hennes arbete är viktigt och knyter an och inspirerar Hälsohögskolans arbete för att bidra till en jämlik hälsa i både utbildning och forskning.” 

Eliot Higgins

FOTO: Tor Johnsson 30 januari, 2024 | grundare och kreativ ledare för journalistgruppen Bellingcat, har tagit emot 2024 års Olof Palmepris.

Den oberoende grävande journalistgruppen Bellingcat tilldelas priset för att de ”i en tid där förmedlingen av nyheter och fakta hotar att eroderas av en allt stridare ström av desinformation från olika aktörer, inklusive nationalstater, står för en lika nödvändig som välkommen granskning av dessa flöden utifrån vad som finns tillgängligt i öppna källor.”

Priset delas ut av Olof Palmes minnesfond.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies