Elin Peters, DN

9 november, 2018 | är nominerad till årets Stellagala i kategorin Stella Media.

Stellagalan är Sveriges första gastronomiska gala för enbart kvinnor, med syfte att "lyfta kvinnliga proffs som kan bidra till att utveckla svensk gastronomi". Vinnaren utses 4 februari 2019.

Helle Klein

9 november, 2018 | är en av fyra nominerade till utmärkelsen Årets nätängel i kategorin Media.

Övriga nominerade är Eskilstuna-Kuriren, Atilla Yoldas och Linda-Marie Nilsson. Priset delas ut av Mysafety försäkringar i samarbete med Comhem och syftar till att “lyfta, hylla och hedra någon eller några som sprider kärlek, glädje och pepp till andra på nätet“.

Marja Grill

FOTO: Tor Johnsson 9 oktober, 2018 | är nominerad till Prix Europas pris Årets europeiska journalist 2018.

Marja Grill är nominerad tillsammans med 26 andra journalister från elva europeiska länder. Prix Europas pris Årets europeiska journalist 2018 går till en journalist som gör något utöver det vanliga för att föra in nya röster i den offentliga debatten. Priset delas ut den 19 oktober.

Lina Makboul

FOTO: Privat 9 oktober, 2018 | är nominerad till Prix Europas pris Årets europeiska journalist 2018.

Hon är nominerad tillsammans med 26 andra journalister från elva europeiska länder. Prix Europas pris Årets europeiska journalist 2018 går till en journalist som gör något utöver det vanliga för att föra in nya röster i den offentliga debatten. Priset delas ut den 19 oktober.

Filter

5 oktober, 2018 | är nominerad till Årets tidskrift populärpress print, som delas ut vid Tidskriftsgalan den 7 november.

Samtliga nominerade:

Årets Grepp

Baaam & SvD Valet 2018
Genom en otippad allians tog nystartade Baam ett grepp om den politiska journalistiken för en ung kvinnlig målgrupp. Tillsammans med rutinerade Svenska Dagbladet bildades en gemensam redaktion, ett nytt formspråk skapades och journalistiken vitaliserades.

Breakits influencergranskning
Ett nischat ämne, en relevant granskning och ett effektivt dagboksformat. Genom att själva bli en del av fenomenet tar Breakit ett nytt grepp och visar hur enkelt det är att fejka en Instagram-stjärna och hur den nya digitala ekonomin fungerar i praktiken. 

Kommunalarbetarens Novellbok ”Det här får de inte på banken”
För att med ett enkelt men begåvat grepp med stark lyskraft, ha synliggjort olika hjältar. En bok som för läsaren rakt in i vardagens utmaningar vid dödens sida på neurokirurgen, bland ponnyungar på ridskolan och in i bussgaraget på Södermalm.

Tidningen Lantmannens maltkornsmästare
Här är greppet som fått korn på vad som händer på fältet. Lantmännens tävling lyckades lyfta en undanskymd gröda och engagera läsare, annonsörer, redaktion och experter. Sommartorkan var en utmaning, men idén har alla förutsättningar att växa.

Årets Mediesäljare

Ida Antebro, Aller media
En talangfull säljare som lyckats med bedriften att leverera koncept med levande varumärken integrerade i förlagets alla kanaler. Personen har genom tålamod, energi, kunskap och fantasi levererat högt över sin budget.

Anna Hansson, KIT
Hon är en trovärdig, trygg och leveranssäker lagspelare som med ett högt engagemang parat med gedigen erfarenhet alltid sätter kundens bästa i fokus. En fullvärdig konsult med ett brett spektra kunder, proffsig uti fingerspetsarna och uppskattad av såväl kunder som mediebyråer.

Joakim Lind, Bonnier Magazines & Brands
Genom att kombinera affärsmannaskap med kreativitet och dessutom agera som en verklig teambuilder, har denna säljare byggt upp ett unikt förtroende hos sina kunder när det gäller att skapa långsiktiga och integrerade konceptaffärer.

Alex Simonsson, Allt om Husvagn & Camping, SB Media
En duktig, självgående och driven säljare som har imponerat genom bedriften att ha lyckats vända försäljningssiffrorna för en väldigt nischad produkt och målgrupp. Helt enkelt en stjärna.

Årets Omslag

Damernas Värld nr 7 2018
Varför krångla till det när klassisk estetik, grafisk lekfullhet och skön balans kan räcka långt. En färgklick som stack ut i hyllan och markant lyckades öka intresset hos en mycket svårflirtad målgrupp.

Fokus nr 19 2018
Med kraftfullt uttryck och fyndig rubrik bryter tidningen ett tabu. På 1 sekund fattar läsaren innebörden, dramatiken, aktualiteten och det oerhörda kring ett ämne de flesta duckar för.

Filter nr 63
En riktigt vass parodi på en högaktuell företeelse, en smart bildlösning präglad av humor och tydlighet. Ett omslag som väckte läsarnas nyfikenhet och gav en rejäl försäljningsökning.

Ottar nr 1-2 2018
Modern men inte exkluderande. Snygg utan att vara insmickrande. Vågad men inte osmaklig. En nischad tidskrift med ett kommersiellt anslag som gör det svåra tillgängligt och som vågar gå på djupet med ytan.

Årets Tidskrift Fackpress Print

Coop Mer Smak
Det här är tidningen som ger vad den heter. Mer Smak får läsaren att vilja höja sig över falukorven både kulinariskt och klimatmässigt. Med enkla råd, inspirerande recept och med en tilltalande utformning kan den mest inbitna köttälskaren gå igång på en rotselleri. 

Jusektidningen Karriär
När Jusektidningen Karriär vässar sig digitalt lyckas man samtidigt ta vara på de unika möjligheter som papperstidningen erbjuder. Med begåvad grafisk framställning och en trygg design engagerar, förklarar och vägleder tidningen sina läsare i aktuella ämnen.

Ottar
1933 startades Ottar för att lyfta de sexualpolitiska frågorna. I dag behövs den mer än någonsin. Tack och lov är den snart 80-åriga tidningen osedvanligt pigg.
Den namnkunniga redaktionen levererar ett lika snyggt som angeläget magasin.

Skolvärlden
Tidningen lyckas ta tag i de brännande frågorna och skapa journalistik som är relevant och intressant för alla - inte bara de som har skolan som arbetsplats. Med publicistisk nyfikenhet och oberoende som ledstjärna levererar man fördjupning och förklaring av yppersta klass.

Årets Tidskrift Populärpress Print

Filter
Med en hög ambition tillsammans med en utvecklad känsla för form och berättarteknik sätter Filter ofta egna spår i journalistiken. Under året har redaktionen gjort ett stort och ibland omdiskuterat avtryck som har breddat intresset för de frågor som tas upp. Filter är ett salt i samtiden.

Hembakat
Hela Sverige bakar – vilket magasinet Hembakat gör utmärkt och användbar journalistik om. I det vinnande receptet finns allt från lyxbakelser till vardagsfrallor. Kopplingen mellan pappersversionen och den ständiga digitala kontakten med hembagarna lyfter varumärket.

Modern Psykologi
Ny teknik och sociala medier har skapat en tid där det är mer komplicerat än någonsin att vara människa. Modern Psykologi reder ut varför vi – och andra – uppför oss som vi gör. Tidningen lyckas med konststycket att förvandla vargtimmens grubblerier till allmänbildande och relevant journalistik.

Runner’s World
Med en spännande mix av tips, guider, reportage, samtidsbetraktelser och krönikor, finns här inspirationsläsning för alla – oavsett om du är nybörjare i spåret eller van ultralöpare.  Redaktionen lyckas också att med smarta grepp anpassa det globala varumärket till Sverige, och göra en lokal version som osar löparkärlek.

Årets Skoltidskrift

Kzine-Kungsholmens gymnasium/Stockholm  
Tidningen visar på följsamhet mot läsarnas vardag och behov av innehåll på alla plattformar. Med trygg förankring i elevernas vardag sneglar redaktionen också utåt mot världen med ett tilltal som känns internationellt och världsvant.     

Latin Lover-Södra Latin/Stockholm
En tidning som bubblar av kreativitet och där en stark grafisk form och illustrationer lyfter innehållet. Den lever med sina läsare och tar dem på allvar även när ämnet är svårt. Latin Lover är inte rädd för att med ambition och attityd kräva plats.

Schilldringar-Schillerska gymnasiet/Göteborg
Med glimten i ögat och ett personligt tilltal blandar tidningen svåra identitetsfrågor med självdistans och humor. Tidningen ger läsaren lust att dyka in i gemenskapen och delta i en inbjudande och inkluderande kultur.   

Åssit-Strömbackaskolan/Piteå
Färgstarkt och formsäkert blandas allt från pyssel till globala utblickar och nära funderingar om kön och identitet. Tidningen lyckas fånga såväl höstens #MeToo-uppror som skvallret i korridorerna och känns därför som en nära och relevant röst.

Årets Utvecklare

Utvecklingsteamet för Chef Webbkurser
Chef har utvecklat en serie webbkurser genom att lyssna på sina användare. Med den nya satsningen kan de behålla gamla läsare, hitta nya och skapa fler intäkter. Som alltid håller Chef hög kvalitet och ett snabbt utvecklingstempo, helt i enlighet med tidskriftens innovativa anda.

Martin Karlsson och Kristofer Öste för Offside/Filter
Offside Press har tagit Netflixgränssnittet till tidskriftsvärlden och skapat en digital hemvist för Offside och Filters långa reportage och artiklar. En modern lösning som lockar nya prenumeranter utan att förlora papperstidningens särart och själ.

Utvecklingsteamet för Kit Story Engine
Kit har tagit ett redaktionellt videoverktyg och utvecklat det till en egen produkt som alla kan använda. Genom att se inte bara det publicistiska utan även det tekniska som en tillgång har Kit skapat en ny produkt som nått långt utanför tidskriftsbranschen.

Lovisa Madås, för AGFO, LRF Media
Agfo samlar jordbrukssektorn och matproducenter med olika redaktionella koncept. Genom att ta ett innovativt grepp kring en traditionell sektor har Agfo med data, möten och nyfikenhet lyckats etablera en ny mötesplats för en ny bransch.

 

Åsa Erlandsson,

1 oktober, 2018 | Svensk Polis, är nominerad till Tidskriftspriset som Årets Journalist.  

Övriga nominerade i kategorin Årets Journalist är: Matilda Gustavsson, DN Lördag, Leif "Honken" Holmkvist, Resumé och Linnea Nilsson, Horisont.

Årets Tidskriftsevent: Betonggalan – Tidningen Betong, Elle Decoration Swedish Design Award 2018 – Elle Decoration, Journalistik och MIK i praktiken – Blankspot, Årets mama – mama.

Årets AD: Lotta Bergendal, Coop Mer Smak, Jenni Carström, Filter, Joakim Kullmer, King, Angelica Zander, Big Game.

Årets Omgörning: Accent, Hundsport, Magasin B, Motor.

Årets Digitala Tidskrift: Baaam, Expo, KPwebben, The Local.

Årets Digitala Tidskrift Fackpress: Arbetsvärlden, Chef, Market, Skolvärlden.

Finansliv

23 augusti, 2018 | är nominerad till Publishingpriset i kategorierna Medlemstidningar bransch och Tidningswebbplatser.

Nominerade i några kategorier:
Medlemstidningar bransch: Allt om tidskrifter, Biblioteksbladet, Fastighetsägaren, Finansliv, Företagshistoria, Lera och Tidningen Bröd.
Tidningswebbplatser: Arbetet, Expo, Finansliv, Fotbollsmagasinet Offside, Fritidspedagogik, Ridsport, Skolvärlden och Tidskriften Respons.
Medlemstidningar hälsa: Allt om mage, Celiakiforum, HjärtLungNytt, ILCO-magasinet, Magasin B, och Reumatikervärlden.
Medlemstidningar individ: Accent, Amnesty Press, Equmen, Motdrag, Scenen, Trossen och Vertex.
Medlemstidningar yrke: Akademikern, Chefstidningen, Konstnären, Psykologtidningen, Skolhälsan, Tidningen Balans och Vårdfokus.
Helgbilagor/weekendmagasin: Bonus Weekend (Barometern-OT), Dagens Nyheter Lördag och Di Weekend.
Tidskrifter/magasin: Cederquist Magazine, Expo, Filter, Forum för bioekonomi, Ottar, Re:public och Skolporten.
Webbtidningar: AHA – Akademiska hus, Arbetsvärlden, Konsten, Omvärlden, Verk tidskrift och VGRfokus.
Vilka som vinner avslöjas den 7 november.

Åsa Sjöström

18 juni, 2018 | är en av de nominerade till Wendelapriset med artikeln "Med tilliten slagen i bitar", publicerad i Tidningen Vi.

Artikeln handlar om barn som lever i familjer där pappa slår.
Övriga nominerade:
”Jag vill leva” av Linda Kask och Ulrika Vallgårda, publicerat på Kuriren.nu, NSD.se och i Norrbottens-Kurirens pappersupplaga. Om ensamkommande ungdomar i Luleå och om åldersbestämningar.
”När ska mamma komma hem?” av Jens Mikkelsen och Jessica Ziegerer, fotograf Hussein el-Alawi, publicerat
i Sydsvenskan. Om en mycket svårt skadad mamma och ett barn som hållits isär på grund av beslut från en god man som satt i system att vara onåbar.
”Kadhammars resa mot Sveriges framtid” av Peter Kadhammar och Anna Tärnhuvud (fotograf) i Aftonbladet. En rundresa i ett Sverige präglat av bland annat företagsnedläggningar och nyanlända.
”Så kontrollerar familjen en hel förort” av Johanna Bäckström Lerneby i Aftonbladet. I elva år har reportern följt familjen Ali Khan och hon beskriver en klan och en struktur som lever sitt liv utanför
samhällets ramar och normer.
”Drömmen som splittrade en bygd” av Anna Wikner, Ulrika Andersson och Jenny Petersson i Norran. Om Hälsogemenskapen, ett hyllat lokalt initiativ, som med tiden blev en vattendelare som skapade ambivalens
hos en hel orts befolkning.
Böcker:
Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen (Natur och Kultur) av Emma Leijnse.
Utvisad – Den deltagande journalistiska berättelsen om svensk historias största deportationsvåg (Blankspot 17) av Martin Schibbye, Brit Stakston, Göran Engström, Adam Sjöborg och Annika Hamrud.
Förortens Grupp 8 av Helene Bergman. (Bejbom Books).
Priset, på 50 000 kronor, delas ut den 16 september i Wendela Hebbes hus i Södertälje.

Kalla faktas

12 februari, 2018 | och Fotbollskanalens reportage Fotbollssyndikatet samt Kalla faktas reportage Hotet inifrån har gått vidare till final i årets New York Festivals.

Granskningen Fotbollssyndikatet är gjord av Fotbollskanalens reporter Andreas Sundberg och Kalla fakta-redaktionen. Reportaget är nominerat i kategorierna Bästa sportjournalistik och Bästa sportbevakning.
Reporten Sara Recabarrens och fotografen Phil Poystis granskning Hotet inifrån är nominerat i kategorin Documentary Currens Affairs.

Karin Sjöberg

7 juni, 2017 | Norrbottens-Kuriren, är en av de nominerade till Wendelapriset för bästa tryckta socialreportage.

Hon nomineras för reportageserien ”En mammas kamp för att få träffa sin son”, handikappad son och hans mammas hopplösa kamp.

Övriga nominerade:

”Flickan bakom pansarglas”, artikelserie om en 14-årig flicka som sedan ett och ett halvt års ålder bollatsrunt mellan 33 familjehem och vårdinrättningar runt om i landet.  Av Kerstin Weigl, Aftonbladet.

”Från Raqqa till Borås”, en reportageserie i Svenska Dagbladet om syriska flyktingar som räddas ur Medelhavet, under medverkan av bl a reportern Jonas Fröberg och fotografen Malin Hoelstad som sedan också dokumenterar de räddades fortsatta öden i uppföljningsartiklar.

”Hemlöshet, det är så jävla otryggt” av Karin Samuelsson, Borås Tidning, ett reportage om en 63-årig uteliggare som reflekterar över både egen och många unga människors hemlöshet.

”Den dolda hemlösheten”, reportageserie av Tina Gerdien och Johan Sievers, Östgöta Correspondenten, om en hemlöshet som drabbar brett i alla samhällsklasser.

”Asylrapporten”, Expressens stora reportagesatsning utifrån en enkät bland 1691 asylsökande.  Reportrar: Matilda Nyberg, Malin Roos samt Diamant Salihu.

”Passens förmedlare”, reportage i tidningen Re:public#39  om passförmedlare, människosmugglare och ljusskygg internationell handel. Av Christopher Holmbäck, Mahmoud Keshavarz och Alexander Mahmoud.

”Monstren i garderoben” av My Nygren, tidningen Filter. Ett reportage om en ”digital skuggvärld” där huvudpersonen är en hackare som utvecklat ett system för att identifiera internetpedofiler.  Men som inte lyckas få polisen intresserad av att använda hans system.

Prisutdelningen äger rum den 10 september.

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies