Lisbeth Rauden

28 januari, 2019 | chefredaktör för Restauranger & Storkök, har tilldelats Guldpennan av Gastonomiska akademien.

Hon tilldelas utmärkelsen "för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området"med motiveringen: "Innovativ chefredaktör för branschtidningarna RS - Restauranger&Storkök samt Fast Food Magazine, där hon skrivit mängder av intressanta artiklar och engagerat experter att bidra - även i podcast."

Fatima Bremmer

FOTO: Helén Karlsson/Forum 22 januari, 2019 | har utsetts till Årets skaraborgare av Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Hon får utmärkelsen med motiveringen: "Med skaraborgsk envishet och ett jävlar anamma har Fatima Bremmer fördjupat sig i ett liv som inte alltid var ett solsken. Men oj så viktigt att berätta om. Fatimas bok "Ett jävla solsken" om den banbrytande och första svenska wallraffande journalisten Ester Blenda Nordström gav henne inte bara Augustpriset - den har också inneburit att hon rest land och rike runt och upplyst och berättat om ett kvinnoöde som fallit i glömska. En stark kvinna som lyfter en annan stark kvinna."

Rebecka Montelius

22 januari, 2019 | Sveriges Radio Jönköping, tilldelas Publicistklubbens östra krets utmärkelse Årets Guldslev.

Hon får priset för sin bevakning av omständigheterna kring en hemlös tiggares brutala död i en park i Huskvarna med motiveringen: "Rebecka Montelius har med stark nyhetsvittring och imponerande uthållighet gjort utmärkt lokal journalistik om en händelse som kommit att beröra hela Sverige. Med gediget journalistiskt fotarbete i Huskvarna kartlade hon vad som hände när den hemlöse tiggaren Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu dödades. Hon genomförde uppdraget utan att väja för svårigheterna som följer när misstänkta gärningsmän är unga och avslöjade såväl brister i samhällets skyddsnät för utsatta som främlingsfientlighet i lokalsamhället."

Carl-Magnus Hake

19 december, 2018 | vetenskapsredaktör på Dagens Medicin, har utsetts till Årets branschjournalist av Bonnier Business Media.

Han får utmärkelsen med motiveringen: "Med envishet, precision och oöverträffad kunnighet klär årets pristagare av alla som överdriver, levererar halvsanningar och rundar i hörnen. Med en grundskeptisk hållning till allt och alla ges läsarna den fulla effekten av ett kritiskt förhållningssätt i en livsviktig bransch."

Tomas Ramberg

14 december, 2018 | blir hedersdoktor vid samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

Tomas Ramberg har varit knuten till Dagens Eko sedan början av 1990-talet. Han ledde under en tioårsperiod radioprogrammet Ekots lördagsintervju. För närvarande är han verksam som inrikespolitisk kommentator vid Ekoredaktionen. Han deltar också i poddradioprogrammet Det politiska spelet.
Samhällsvetenskapliga fakulteten i Lund utser Tomas Ramberg till hedersdoktor för att han har ”bidragit till att höja nivån på den politiska debatten i Sverige”. Utmärkelsen motiveras på följande sätt:
”Kännetecknande för hans journalistiska gärning är det analytiska förhållningssättet. I ett samhälle där debatten blir allt hetsigare och allt mer svårbegriplig för många människor hjälper Ramberg sina lyssnare att förstå de underliggande konflikterna och stora skeendena i svensk politik.I sin gärning som journalist visar Ramberg således prov på stor analytisk skicklighet och förmedlar angelägen kunskap inom samhällsvetenskapernas område.
Genom att utse Tomas Ramberg till hedersdoktor vill Samhällsvetenskapliga fakulteten i Lund uppmärksamma och visa uppskattning för Rambergs bidrag till kunskapsutvecklingen inom svensk politik och svenskt samhällsliv.”
Tomas Ramberg kommer att ta emot sin utmärkelse vid doktorspromotionen i Lund den 24 maj 2019.

Alexander Mahmoud

FOTO: Tor Johnsson 6 december, 2018 | har mottagit Helsingborgs Dagblads fotopris 2018 för betydande bildjournalistik.

Juryns – bestående av Åsa Sjöström, Anna Gullmark och Johan Malmberg – motivering lyder:

”En fotograf som bildligt och bokstavligt vidgar världar. Med samma kraft som han vänder kameran mot det naket privata skildrar han ömsint de människor som sällan ges röst. En unik berättare, med ett öga känsligt och hjärta modigt.”

Priset består av 25 000 kronor och en utställning på Landskrona Foto som pågår t o m den 27 januari.

Alexander Lundholm

FOTO: Mattias Ahlm/SR 5 december, 2018 | Radiosporten, har utsetts till Årets sportjournalist 2018 av Svenska Sportjournalistförbundet.

Juryns motivering lyder: ”Med en spänningsframkallande stämma fångas de dramatiska ögonblicken med journalistisk blick och känsla i såväl direktsända sammanhang som i de dramatiserade återblickarna.”

Alexander Lundholm har arbetat på Radiosporten sedan 2009.

Prissumman är 15 000 kronor. Utmärkelsen Årets sportjournalist har funnits sedan 1987, och delas sedan ett par år tillbaka ut i samarbete med Träffpunkt Idrott.

Stefan Eklund

3 december, 2018 | tilldelas Publicistklubben Västras Stora pris 2018.

Styrelsens motivering: ”Till en skrivande chefredaktör med känsla för stil och kärlek till viktiga berättelser. Med folkbildning och samhällsnytta som ledstjärnor arbetar han för att göra relevant lokal journalistik och skapa en arena för det demokratiska samtalet.”

Stefan Eklund startade sin bana på Borås Tidning som sportjournalist där han senare blev sportchef. Efter en tid som nyhetschef och chef för kulturredaktionen på tidningen lämnade han Borås Tidning för att under åren 2008-2010 arbeta som kulturchef på Svenska Dagbladet. Stefan är sedan 2010 chefredaktör på Borås Tidning.

Publicistklubben Västras Stora pris om 20 000 kronor delas sedan 1993 till personer eller redaktioner som gör en långvarig, värdefull publicistisk gärning som kännetecknas av engagemang, skaparlust, nytänkande.

Jenny Nordlander

FOTO: Patricia Reyes 3 december, 2018 | tilldelas Publicistklubben Västras pris Johannapengen.

Styrelsens motivering: ”Priset går till en journalist som modigt sätter strålkastaren på vår egen arbetsplats: redaktionen. I den omskakande boken Mellan raderna lyfter hon fram svenska journalisters vittnesmål om sexism och kvinnodiskriminering. Hennes egen berättelse är central i sammanhanget. Med förändringsvilja och envishet belyser hon ett subtilt förtryck som inte hör hemma i 2018.”

Utmärkelsen Johannapriset instiftades 1983 till minne av den legendariska tidningsförsäljerskan ”Johanna i Brunnsparken” och delas ut i år ut för 33:e gången. Priset år på 10 000 kronor och tilldelas ”en framstående västsvensk publicist”.

Katarina Wennstam

28 november, 2018 | journalist och författare, har tilldelats Jämställdhetsbyrån Klara Ks utmärkelse Årets uthållighetspris.

Hon får priset med motiveringen: ”Attityder och fördomar förändras bäst med hjälp av kunskap. Det vet Katarina Wennstam, som i snart två decennier har kämpat för att samhället i stort och rättsväsendet i synnerhet ska flytta fokus från offer till förövare i fråga om sexuella övergrepp. Med journalistisk nyfikenhet och stor respekt och tilltro till människans natur har hon avslöjat hur våra domstolar slentrianmässigt styrts av förutfattade meningar utifrån kön och social status. Så länge hennes röst finns med i debatten kan vi vara förvissade om att allmänt tyckande och känslodrivna argument alltid kommer att mötas med fakta.”

 

Sidor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies