Hur funkar Trygghetsrådet?

10 juni, 2014

Jag är på väg att bli uppsagd på grund av arbetsbrist och då får jag ju tillgång till hjälp från Trygghetsrådet, men vad händer om jag efter att ha blivit uppsagd måste säga upp mig själv för att jag har fått ett nytt jobb som börjar innan uppsägningstiden löpt ut? Eller om jag får ett nytt jobb efter uppsägningstiden och sedan förlorar det? Har jag då förverkat min rätt till hjälp från Trygg­hetsrådet?

Om du är tillsvidareanställd på ett företag som är anslutet till Trygghetsrådet – TRR (vilket alla företag som har kollektivavtal med Journalistförbundet är) och blir uppsagd på grund av arbetsbrist har du rätt att få rådgivning från TRR i sammanlagt två år under en femårsperiod. För att få hjälp från TRR måste du ha varit anställd i företaget i minst ett år, varit tillsvidareanställd vid uppsägningstillfället och ha jobbat minst 16 timmar per vecka.
När du sägs upp på grund av arbetsbrist upprättas ett ärende hos TRR och när du får nytt jobb avslutas det, men om du får en ny anställning innan du har utnyttjat dina två år har du rätt till så kallat efterskydd, det vill säga du har rätt till fortsatt rådgivning från Trygghetsrådet om du blir uppsagd från din nya anställning på grund av arbetsbrist och detta sker inom femårsperioden. Detta gäller både om du fått en tillsvidareanställning som du sedan sagts upp ifrån på grund av arbetsbrist och om du har en visstidsanställning som löper ut.
Har du fler frågor om Trygghetsrådet kan du kontakta TRRs kundtjänst:
Telefon: 020-877 877, e-post: info@trr.se

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies