Kan jag få övertid som deltidare?

5 november, 2013

Jag jobbar deltid, 60 procent, och undrar vad som gäller med övertid och mertid om jag jobbar mer än mina 60 procent. Kan man få övertid när man jobbar deltid?

Ja, om du jobbar på en arbetsplats där ersättning för mertid och övertid är reglerat i kollektivavtal så har du rätt till både mertid och övertid under vissa förutsättningar.
Generellt är det så att du får mertidsersättning för tiden upp till heltidsarbetstidsmåttet och övertidsersättning när du jobbar utöver ordinarie heltidsschema.
Ersättningen för mertid är något högre än den vanliga månadslönen, man får alltså mer betalt när man jobbar mertid än för arbete på ordinarie deltidsschema.
Man kan jobba deltid på olika sätt. Antingen jobbar man del av dag. Om heltid är 08-17 och du jobbar 08-14 får du alltså mertidsersättning om du jobbar mellan 14 och 17 och övertidsersättning om du beordras jobba mellan 17 och 18, eller längre.
Om du i stället har lagt upp din deltid så att du jobbar 08-17 måndag, onsdag, fredag, så ska du göra upp om vilka två dagar i veckan som är dina lediga dagar (normalt lördag och söndag). Jobbar du då även tisdag och torsdag i exemplet så får du mertidsersättning de dagarna och skulle du beordras att jobba i helgen så ska du ha övertidsersättning. Även i detta exempel ska du få övertidsersättning om du beordras att jobba efter klockan 17 någon av dina arbetsdagar.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies