Kan jag kräva att få ut övertiden i pengar?

22 januari, 2019

Jag jobbar övertid lite nu och då och har därför börjat samla på mig ganska många timmar. Min chef säger att jag får ta ut dem i samband med någon semester framåt, men jag skulle hellre vilja ha timmarna i pengar. Kan jag kräva det?

Om din arbetsplats är ansluten till kollektivavtal har du rätt att i första hand få din intjänade övertid i pengar. Om du däremot vill och det passar verksamheten kan du också ta ut dina intjänade timmar i tid. Var alltid noga med att stämma av din övertid med din chef eftersom övertid i första hand ska vara beordrad och i andra hand godkänd i efterhand. Se också till att din intjänade tid är korrekt angiven i exempelvis din lönespecifikation för att undvika missförstånd framåt om exakt hur mycket intjänad tid du har.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies