Kan jag tacka nej till inhoppet?

21 januari, 2014

Jag är inlasad på en redaktion och har blivit erbjuden ett inhopp på en annan redaktion på samma företag. Kan jag tacka nej till det utan att gå miste om företrädesrätten?

Det beror på om redaktionen ligger på samma driftsenhet som du jobbat på tidigare. Driftsenhet är beskrivet som ”inhägnat område” i lagens förarbeten.  Du har bara företrädesrätt till tjänster på den driftsenhet där du senast var anställd. Om du tackar nej till en anställning (visstid eller tillsvidare) på den driftsenhet där du har företrädesrätt förbrukas din företrädesrätt, men eftersom du inte har företrädesrätt på den andra redaktionen, såvida den inte ligger i samma byggnad, kan heller inte din företrädesrätt försvinna för att du tackar nej till den tjänsten.
Det förekommer även att det finns lokala överenskommelser om att flera driftsenheter räknas som en och samma, så kolla med din lokala journalistklubb vad som gäller.
Om du väljer att tacka ja till inhoppet får du i stället företrädesrätt till återanställning på den nya driftsenheten och har därmed inte längre företrädesrätt på den redaktion där du jobbade tidigare.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies