Övertid på bemanningsföretag?

13 maj, 2014

Jag är erbjuden ett sommarvikariat via ett bemanningsföretag och undrar vad som gäller med övertid när man jobbar som bemanningsanställd. Min blivande arbetsgivare säger att min timlön är beräknad på 167 timmar per månad, men att det ändå kan hända att jag jobbar mer än 167 timmar och ändå inte får övertidsersättning. Vad gäller egentligen?

Som bemanningsanställd får du övertidsersättning om du beordras att jobba längre än det pass som är schemalagt på kundföretaget, alltså: om ordinarie arbetstiden är 08-16 och du beordras stanna kvar till klockan 18 så ska du ha två timmars övertidsersättning oavsett om du kommer upp till dina 167 timmar per månad eller inte.
   Arbetstiden får enligt bemanningsavtalet inte överstiga 40 timmar i genomsnitt per helgfri vecka, men det kan alltså hända att du får jobba mer än 40 timmar ena veckan och färre timmar en annan vecka och därmed också teoretiskt sett mer än 167 timmar per månad utan att det för den sakens skull blir övertid i avtalets mening.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies