Räcker det att ange källa?

11 februari, 2014

Vi har startat en svensk nyhetsportal och kommer att författa egna texter till reportage och nyheter. Vi har dock sett att många andra webbsidor följer och skriver om ”ryktesnyheter” som andra författat. Hur ser rättigheterna ut omkring detta? Källor skall alltid skrivas ut, det vet vi men om webbsidan i fråga skapar sin egen lönsamma verksamhet runt andras arbete hur fungerar det då? Alla vill vara först och ingen vill göra jobbet. Vi frågar just för att kunna skydda våra egna kommande artiklar och guider då det finns risk för spridning, både positiv och negativ och dels för att få tillgång till webbmediernas nyhetsflöde med källor. Behöver vi fråga sajten som vi i framtiden snabbat upp en nyhet ifrån om lov eller räcker det med källa och att författa egen text?

Faktauppgifter är fria att använda, det vill säga då behöver ni inte tillfrågas först om andra sajter eller tidningar vill ta uppgifter från er, liksom  att även ni kan göra samma sak från andra webbplatser och tidningar. Även om det inte är något krav strikt juridiskt att ange källa när man refererar eller återberättar fakta  så rekommenderar vi ändå att man anger källan. Det finns inget sätt att skydda sig emot att andra återger nyheter och faktauppgifter inom ramen för nuvarande lagstiftning. Att återge hela texter eller att återge bilder är däremot ett brott mot upphovsrätten.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies