Semester efter föräldraledigt?

25 mars, 2014

Jag var föräldraledig med föräldrapeng från april till september förra året och min arbetsgivare säger att jag därför bara har tjänat in 13 betalda dagar semester inför sommaren. Han säger också att jag måste ta av mina sparade dagar från förra året för att få vara ledig fyra veckor i sommar. Stämmer det?

Som arbetstagare har du enligt semesterlagen rätt till 25 dagars semester varje år, i vissa kollektivavtal har du rätt till fler dagar. Fyra veckor av dessa veckor ska vara sammanhängande och läggas ut under juni-augusti. Hur många av dagarna som är betalda är däremot beroende av hur mycket du har jobbat, samt om din eventuella frånvaro är semesterlönegrundande. Om man som du har varit föräldraledig så tjänar man in semester under de första 120 dagarna av föräldraledigheten och om du i stället hade varit frånvarande på grund av sjukdom hade du tjänat in semester de första 180 dagarna. Däremot tjänar du inte in någon betald semester om du exempelvis är tjänstledig för studier. I ditt fall har arbetsgivaren alltså gett fel besked. Du tjänade in 19 semesterdagar under förra året.
Enligt semesterlagen ska det aktuella semesterårets betalda dagar läggas ut innan de obetalda, och arbetstagaren är inte skyldig att ta ut obetald semester. Du har rätt att spara minst fem semesterdagar per år i upp till fem år, och under den tiden är det du som bestämmer när du vill ta ut de sparade dagarna. Du har med andra ord rätt att vara ledig fyra veckor under sommaren om du vill.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies