Ska jag vara medlem som frilans?

26 november, 2013

Jag är medlem i Journalistförbundet och har varit anställd fram till nu. Nu vill jag börja frilansa. Ska jag vara kvar i förbundet då?

Det finns många skäl till att stanna kvar i förbundet när du blir frilans, några av dem är: Du får tillgång till extra service för ditt företag, till exempel information, nyheter, tips och råd om småföretagarjuridik, skattefrågor, moms, ekonomi, datafrågor, villkor i kontrakt och vid tvister med uppdragsgivare – via Servicebolaget. Du kan registrera dina kontaktuppgifter på www.frilanskatalogen.se och gå skräddarsydda och avgiftsfria kurser för frilansj­ournalister i Servicebolagets regi.
Som frilansmedlem får du också via Frilans Riks och din lokala frilansklubb kontakter med frilanskollegor både på hemmaplan och över hela landet, tips om arvoden via arvodesguiden och mycket mer.
För att få tillgång till all service och information för frilansar är det viktigt att du kontaktar medlemsregistret och registerar dig som frilansmedlem. Samtidigt har du förstås kvar samma medlemsförmåner i förbundet som tidigare och kan via förhandlingsjouren få svar på arvodes- och yrkesfrågor och få juridisk hjälp vid upphovsrättstvister och så vidare precis som övriga medlemmar.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies