Strunta i riskbedömning okej?

11 februari, 2014

Jag är skyddsombud på min arbetsplats. Arbetsgivaren har genomfört en mindre omorganisation. Cheferna har inte pratat med mig eller något annat skyddsombud i förväg och har heller inte gjort någon riskbedömning. De påstår att förändringen är så liten att det inte behövs. Stämmer det?

 Nej. Förändringar i verksamheten ska alltid riskbedömas och skyddsombud ska alltid involveras i planeringen. Som skyddsombud kan du, med stöd av Arbetsmiljölagen kap 6 § 6a, begära att arbetsgivaren tar fram rutiner för att detta ska fungera i framtiden. Arbetsgivaren kan också bli skyldig att betala skadestånd till dig som skyddsombud om du inte får möjlighet att delta inför förändringar av verksamheten.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies