Uppsägningslön eller avgångsvederlag?

17 oktober, 2018

Vad är skillnaden mellan avgångsvederlag och uppsägningslön?

Under uppsägningstiden är man anställd och har rätt till samma villkor som under hela anställningen. Ett avgångsvederlag får man efter att anställningen har upphört. Normalt arbetar man under uppsägningstiden, men det händer att man blir arbetsbefriad. Ett avgångsvederlag kan vara en klumpsumma eller ett visst antal månadslöner. Om du får ett avgångsvederlag som klumpsumma, så tänk på att kontakta skattemyndigheten om du vill begära jämkning. Avgångsvederlag är enbart den summa pengar du faktiskt får, medan din uppsägningslön även innehåller kollektivavtalade rättigheter som tjänstepension och semester. Om du är erbjuden ett avgångsvederlag så är det viktigt att du kontaktar a-kassan så att du kan få reda ut vad vederlaget innebär för din ersättning hos dem. Det är också viktigt att du anmäler dig till Arbetsförmedlingen direkt när din anställning upphör, bland annat för att inte riskera att förlora din sjukpenninggrundande inkomst hos Försäkringskassan.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies