Vad betyder ambulerande?

15 oktober, 2013

Jag är på väg att bli anställd i ett bemanningsföretag. På det anställningsavtal som jag har fått står det att jag ska vara ­”ambulerande journalist”. Vad betyder det?

I ett bemanningsföretag kan du vara antingen stationär journalist, journalist på entreprenad eller ambulerande journalist. Det innebär att din arbetsplats, din arbetstid och dina arbetsuppgifter kan variera. Även du som är mer eller mindre fast placerad hos en viss kund är i normalfallet ambulerande. När du blir anställd ska det framgå inom vilket område du är skyldig att tjänstgöra. Tjänstgöringsområdet begränsas normalt av att restiden till och från arbetet uppgår till sammanlagt tre timmar med allmänna kommunikationer per arbetspass. Det går att träffa individuella överenskommelser om tjänstgöringsområdet, men du kan alltid rådgöra med din klubb eller förbundets förhandlingsjour innan du skriver på anställningsavtalet.

Har du en facklig fråga som behöver svar? Fråga Journalistförbundets experter. Mejla frågan till: fragaforbundet@journalisten.se så kan du få svar här eller i papperstidningen Journalisten.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies