Altingets chefredaktör om klimatministerns dementier: ”Syftet att desavouera vår journalistik”

20 oktober, 2023

Företrädare för klimat- och näringsdepartementet försökte i hårda tongångar förmå Altinget att ändra en nyhetsrubrik om Sveriges klimatmål.

I veckan fick nyhetssajten Altinget i förväg tag i utredaren John Hasslers rapport ”Sveriges klimatstrategi – 46 förslag för klimatomställningen i ljuset av Fit-For-55”, gjord på uppdrag av regeringen. Altinget satte rubriken ”Altinget avslöjar: Hassler vill slopa alla befintliga klimatmål”.

Sedan följde, skriver Altingets chefredaktör Sanna Rayman i en kolumn, ett intensivt försök från klimat- och näringsdepartementet för att få Altinget att ändra sin rubrik.

”I två dagar krävde man att vi skulle ändra vår rubrik. Per telefon, per mejl, per sms – i upprörda och känslosamma ordalag. Någon timme före pressträffen, hörde departementet åter av sig och begärde att Altinget skulle publicera en rättelse”, skriver Rayman.

Departementet menade att Altingets nyhet borde vara att samtliga klimatmål föreslås vara kvar.

”Vi svarade då – och vi vidhåller också nu – att så kan vi inte med bästa vilja beskriva förslagen i Hasslers rapport. Departementets förslag på nyhetsvinkel är inte rimlig, oavsett vad man tycker om ordet slopa. Vad som är nyheten i dag – och alla andra dagar – är en journalistisk fråga som avgörs redaktionellt”, skriver Sanna Rayman.

På presskonferensen började både klimatministern och utredaren med att dementera att klimatmålen slopas.

”Det antyddes att Altinget förmodligen inte ens hade haft rapporten när vi skrev. Syftet var att desavouera oss och vår journalistik. Vi vet också att departementet har kontaktat andra redaktioner i samma ärende”, skriver Sanna Rayman.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Chop chop lör, 2023-10-21 22:45
Det låter inte helt rimligt. Departementet borde väl agera bättre. Att inte detta blir en större nyhet? En sak är om man öppet kritiserar journalister, det måste man kunna göra om man tycker att något är felaktigt, men påtryckningar i mer privata mail och liknande från ett departement borde man inte ägna sig åt. Däremot behöver privatpersoner kunna uttrycka sig upprört mot journalister och i mail eller över telefon. Men ett departement borde inte göra det. De har möjlighet att bemöta dålig journalistik i intervjuer och presskonferenser. Men en vanlig medborgare har större rätt att vara upprörd och kunna kritisera och skriva upprörda mail. Som vanlig medborgare som inte blir lyssnad på har man inte så mycket annat val än att maila och då blir det ibland upprört av förståeliga orsaker, men ett departement borde inte utöva påtryckningar. Man får förvänta sig mer av ett departement än av privatpersoner.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies