Citerade läkarintyg – klandras av PON

20 december, 2018

PON-beslut I publiceringar som Kristianstadsbladet gjorde sägs en man vara psykiskt sjuk och tidningen publicerade läkarutlåtanden om mannen.

Kristianstadsbladets publiceringar handlade om en gård som beskrivs som ett kollektiv för personer med sociala svårigheter eller grava missbruksproblem. Enligt tidningen satt en psykisk sjuk man i styrelsen för ett bolag som ska ha förekommit i nätverket kring ägarna av gården. En artikel hade rubriken ”Psykiskt sjuk man i bolagsstyrelsen”.

Enligt tidningens publiceringar har mannen blivit utnyttjad, bland annat ska han ha övertalats att stå som ägare till telefonabonnemang och till tre bilar. Han ska också blivit ha övertalad att köpa en bostadsrätt som han själv inte fick tillgång till.

Mannen anmälde Kristianstadsbladet till Pressombudsmannen, PO, bland annat för att tidningen utförligt citerade ur ett läkarintyg och inte lät honom komma till tals. Beskrivningarna av mannens hälsa användes för att smutskasta mannen, enligt anmälan.

Kristianstadsbladet svarar bland annat att tidningen inte har skrivit att mannen har gjort något fel som han borde ha fått kommentera. Tidningen uppger också att man har sökt mannen för en kommentar.

PO konstaterar att mannen inte har någon skuld som tidningen vill lyfta fram. Enligt PO är den centrala frågan ur pressetisk synvinkel att tidningen publicerar uppgifter ur mannens läkarintyg.

Enligt läkarintyget har mannen en allvarlig psykisk störning och tar antipsykotiska läkemedel för att hålla sjukdomen under kontroll.

Mannen är inte utpekad med namn, men det framgår av Kristianstadsbladets publiceringar hur gammal han är, vilken gata han bor på, i vilket område han äger en lägenhet och hur stor den är.

PO konstaterar att det är en begränsad krets som kan förstå vem mannen är av publiceringen, men det behöver inte alltid vara så att utpekandet är för en vidare krets för att orsaka skada. I det här fallet kan personer som inte hade kännedom om mannens diagnos och läkemedelsanvändning ha fått det genom publiceringarna. Det har inte varit motiverat att så ingående beskriva mannens psykiska hälsa, konstaterar PO som anser att tidningen bör klandras.

PON går på samma linje och klandrar Kristianstadsbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies