Jan Andersson med sitt fotoarkiv i garaget i Östersund. FOTO: Tor Johnsson

”Djur är alltid tacksamt att plåta, de gör sig inte till”

3 december, 2018

Samtal med Jan Andersson gick igenom en miljon bilder från sitt eget arkiv som fotograf på Länstidningen i Östersund, och nu har det resulterat i en fotobok.

Journalisten berättade i februari om Jan Anderssons grävprojekt: att gå igenom sina egna negativ sedan 1971 för en artikelserie i Länstidningen i Östersund, den tidigare arbetsgivaren som han arbetade för i över fyra decennier som fotograf och reporter.

Negativen låg staplade i 91 pärmar i garaget, en miljon etthundrafyrtiofyra tusen.

I somras hann han till den sista pärmen, och nu har det inte alltigenom negativa arbetet resulterat i en fotobok: Underbart är kort – bilder från 45 års yrkesverksamhet.

– Det är många bilder man inte minns att man har tagit. Och en del oväntade upptäckter, säger Jan Andersson.

Bildserien märkt ”Cirkus Scott i Östersund” till exempel, som visade sig även innehålla bilder på boxaren Floyd Patterson, som satt i publiken.

Hur gjorde du urvalet?
– Det var svårt. Det är inte alltid de bästa bilderna som kommer med, utan de som passar, som man vill berätta något om. Gör man tre fyra jobb om dagen i 45 år räcker det till en bok.

Många av bilderna i boken är dramatiska nyhetsbilder från Jämtland men det finns också gott om kändisar från kultur- och nöjesvärlden – och en del djurbilder.

– Djur är alltid tacksamt att plåta, de gör sig inte till, säger Jan Andersson.
 

Läs mer: Han fick ett alltigenom negativt jobb efter pensionen.
Journalisten tv: Jan Andersson om varför han har en miljon negativ i garaget

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies