Efter förtalsdomen – Joakim Lamotte skaffar utgivningsbevis

6 februari, 2024

Joakim Lamotte ansöker om utgivningsbevis för en ny publikation på Substack. Förra året dömdes han för förtal för publiceringar på Facebook. ”Hade jag haft utgivningsbevis hade jag aldrig hamnat i den situationen”, säger Joakim Lamotte.

Förra veckan startade debattören och journalisten Joakim Lamotte en ny Substackkanal, ”Oberoende journalistik av Joakim Lamotte” som i dagsläget har drygt två tusen prenumeranter. Han har också ansökt om utgivningsbevis hos Mediemyndigheten.

– Jag tänkte att jag behöver en till plattform som är lite tryggare och som inte är så känslig som de andra sociala medierna, som Facebook och Youtube, där det ju är väldigt lätt att bli censurerad. Om man skriver saker som inte faller Facebook i smaken kan man bli avstängd eller få inlägg bortplockade. Det är helt godtyckligt, säger Joakim Lamotte.

Har det hänt dig?
– Ja, vid ett par tillfällen på olika sociala medier. Det kan ha varit till exempel att jag har varit och filmat någonstans och så har folk varit otrevliga. Sedan har det anmälts och plockats bort.

Du har ansökt om ett utgivningsbevis. Varför då?
– Har man utgivningsbevis så har man ju ett bättre grundlagsskydd. Jag tycker att den svenska modellen när det gäller journalistik och yttrandefrihet är ganska gammalmodig med tanke på hur många som bedriver journalistik i sociala medier idag.

Förra året dömdes du för sju fall av förtal. Har det påverkat beslutet?
– Nja, jag har länge tänkt att det är bra att ha ett utgivningsbevis. Jag har försökt få utgivningsbevis för min Facebooksida men det går inte. Hade jag haft ett utgivningsbevis eller skrivit de här texterna för någon tidning med utgivningsbevis så hade jag ju inte drabbats av detta.

Du tror att du hade frikänts om du publicerat på en plattform med utgivningsbevis?
– Ja, absolut. Hade jag haft utgivningsvis hade jag aldrig hamnat i den situationen.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av TorstenJ ons, 2024-02-07 01:57
Inte får han bättre skydd för vad han skriver på Facebook för att han har utgivningsbevis för sin sajt...
Inlagt av 59ce41e4d0c9c89... ons, 2024-02-07 16:42
Är det vad han påstår?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies