Ekonomiekot tog för lång tid på sig att rätta fel

25 september, 2023

GRN-fällning Under tre sändningar en julimorgon uppgav Ekonomiekot att börsindexet Nasdaq och Dow Jones hade fallit. Men någon måste läst tabellerna upp och ned, för börserna hade stigit. Nu fälls programmet av Granskningsnämnden, trots att uppgifterna rättades.

Den 14 juli fick Ekonomiekots lyssnare veta att Nasdaq fallit 1,6 procent och Dow Jones med 0,1 procent, men egentligen hade indexet stigit med samma siffra. En uppmärksam lyssnare anmälde felet till Granskningsnämnden. 

Enligt Sveriges Radio rättades uppgiften när de fick veta att de gjort fel, och SR anser att deras rättelse räcker för att leva upp till kravet på saklighet. 

Rättelsen sändes dock först den 9 augusti, och Granskningsnämnden tycker inte att de var ett tillräckligt skyndsamt agerande.  

”Enligt nämndens mening gjordes beriktigandet alltför sent för att kunna tillmätas avgörande betydelse”, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut. 

GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies