Ekot blandade ihop riktlinjer för depression

30 oktober, 2018

GRN-beslut Sveriges Radio får kritik men frias ändå för ett inslag om en behandling av barn och unga med depression.

Inslaget handlade om vårdprogrammet Deplyftet. Enligt inslaget vill Socialstyrelsen att alla vårdcentraler i Sverige ska erbjuda vårdprogrammet till barn och unga med depression trots att metoden inte är utvärderad i Sverige och att effekten är oklar.

Behandlingen som inslaget handlar om har tagits fram av en arbetsgrupp inom Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri. Föreningen hade en rad invändningar mot inslaget och anmälde det till Granskningsnämnden. Bland annat framhåller föreningen att Socialstyrelsens och föreningens riktlinjer blandas ihop.

Granskningsnämnden konstaterar att Socialstyrelsen inte uttryckligen anger i sina riktlinjer att vårdcentraler ska erbjuda Deplyftet. På det sättet brister inslaget i saklighet.

Men bristen är inte så allvarlig att den resulterar i en fällning utan GRN stannar istället vid att kritisera Ekot. Ett skäl som GRN anger som förmildrande är att Socialstyrelsen hänvisar till Deplyftet i riktlinjerna för psykopedagogisk behandling som ges hög prioritet av myndigheten.

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies