Fälls för Metoo-text om skivbolagschef

9 november, 2018

MEN-fällning Aftonbladet fälls av PON för att ha publicerat nedsättande uppgifter om en högre chef inom musikbranschen. Artiklarna bygger på anonyma berättelser och har enligt nämnden ett begränsat allmänintresse.

Aftonbladet publicerade förra hösten flera artiklar om en skivbolagschef, som enligt artiklarna bland annat ska ha utsatt anställda för sexuellt ofredande och ”sexinviter”. Mannens namn publicerades inte.

Mannen anmälde tidningen och ansåg att han var lätt att identifiera. Han ansåg att innehållet i artiklarna var drivet av hämndmotiv från tidigare anställda som utnyttjade den pågående Metoo-rörelsen.

Allmänhetens pressombudsman skriver i sin bedömning att anklagelserna mot mannen sammantaget inte handlar om sexual­brott, vilket Aftonbladet under en begränsad period påstod i en rubrik som sedan ändrades till sexuella trakasserier.

”Berät­telserna handlar om oönskad intimitet och sexuella trakasserier. De har ett be­gränsat allmänintresse, framförs anonymt och har aldrig utretts av polis. Anmäla­ren har inte en ställning som gör honom till en offentlig person”, bedömer PO.

Pressens opinionsnämnd instämmer i POs bedömning att anklagelserna är nedsättande och att anmälaren har pekats ut för en betydande krets, samt att Aftonbladet därmed brutit mot god publicistisk sed. Nämnden finner att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies