Fem fälls för artikel om porrfilm på skolbuss

18 oktober, 2018

MEN-fällning Aftonbladet, Expressen, Metro, Norran och Svenska Dagbladet åsamkade en busschaufför en oförsvarlig publicitetsskada genom att påstå att han visat porrfilm på en skolbuss.

Pressens Opinionsnämnd fäller samtliga fem tidningar. Det var den 26 oktober i fjol som Norran publicerade ursprungsartikeln, som TT sedan rapporterade om och vars telegram övriga fyra tidningar publicerade.

Norran och TT-telegrammet berättade att en manlig busschaufför som kört skolbuss för en namngiven skola visat en porrfilm på skolbussen. Barn hade mått dåligt, föräldrar var chockade och rektorn för skolan hade polisanmält händelsen.

Busschauffören kom inte till tals i artiklarna.

En utredning visade senare att det som visats i bussen var en romantisk komedi med 11-årsgräns i Sverige samt att det var ett barn som hade satt på filmen.

Två av de anmälda tidningarna, Expressen och Svenska Dagbladet, publicerade den 1 november en uppföljande text om att alla misstankar mot chauffören var avskrivna, efter att Folkbladet Västerbotten publicerat en text om detta.

Allmänhetens Pressombudsman, vars uppfattning PON delar, framhåller i utredningen av anmälningen mot Norran att det inte finns några uppgifter om att tidningen försökt ge busschauffören möjlighet till ett bemötande av kritiken mot hans omdöme och karaktär som publiceringen innebar.

När det gäller de fyra tidningarna som fälls för att ha publicerat TT-telegrammet betonar PON att det är ansvarig utgivare som bär det fulla ansvaret även vid automatpublicerade texter. I detta ligger även att låta den utpekade komma till tals, konstaterar PON.

Journalisten berättade tidigare i år om att SVT Nyheter Västerbotten fälldes i Granskningsnämnden för radio och tv för sin publicering av samma händelse.

MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies