Frilagt klandras för uteblivet bemötande

4 december, 2018

MEN-fällning Nättidningen Frilagt Hässleholm borde ha låtit en namngiven man bemöta uppgifter om hans inställning till shiamuslimer, slår Pressens Opinionsnämnd fast.

Beslutet gäller en publicering i oktober förra året då Frilagt rapporterade att JK beslutat om skadestånd till en IS-sympatisör, för den tid denne suttit suttit oskyldigt frihetsberövad.

I samma artikel kopplades en annan person samman med IS och hat mot shiamuslimer. Mannen anmälde publiceringen till Allmänhetens Pressombudsman, PO.

Tidningen skrev bland annat att åklagare i sin förundersökning mot IS-sympatisören använt IS-sympatisörens och anmälarens privata konversation på Facebook ”för att bevisa hatet mot shiamuslimer, det hat som ligger till grund för Islamiska statens ideologi”.

PO anser att tidningen med den formuleringen knyter anmälaren till hatet mot shiamuslimer och att uppgiften borde ha fått bemötas i samma publicering. Eller att Frilagt åtminstone på nytt skulle ha redogjort för de invändningar mot anklagelserna som mannen fått framföra i en tidigare publicering i Frilagt.

Att mannen inte getts chans till ett bemötande innebär att Frilagts publicering bröt mot god publicistisk sed, anser PO. PON instämmer i POs bedömning och klandrar Frilagt Hässleholm.

MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies