Hänt i Veckan klandras för namnpublicering

2 maj, 2018

MEN-fällning Pressens Opinionsnämnd klandrar tidningen Hänt i Veckan för att ha publicerat namnet på skådespelerskan Christina Schollins tidigare samarbetspartner som påstods ha lurat Christina Schollin.

Artikeln med rubriken ”’Det är vidrigt’ – Schollin förlorar sitt livsverk” publicerades den 27 september 2017. På tidningens förstasida fanns rubriken ”Schollin förlorar sitt livsverk ’Hon är en falsk orm’.”

Christina Schollin hade under många år haft en butik och senare en skönhetssalong i Gamla stan i Stockholm. I sin blogg hade Schollin skrivit att hennes tidigare samarbetspartner gått bakom hennes rygg och fått hennes hyresavtal uppsagt, att hon blivit lurad på lokalen och att hennes dröm gått i kras.

När Hänt i Veckan tog kontakt med samarbetspartnern Minette Tigerfalk hänvisade hon till ett uttalande hon gjort i Expressen tidigare: ”Jag har inte gått bakom ryggen på Christina Schollin eller lurat henne. Tvärtom har jag försökt kommunicera via min advokat, men Christina Schollin har vägrat att prata med honom.”

Minette Tigerfalk anmälde publiceringen. Det fanns inget allmänintresse i att publicera hennes namn och bild. Hennes liv raserades efter publiceringen. Tidningen hade sagt att hennes uttalande i Expressen skulle användas om hon inte kommenterade. Hon kände en press på sig och hänvisade därför till uttalandet.

PO skriver ”Att Christina Schollin är känd för allmänheten innebär inte nödvändigtvis att det finns ett allmänintresse för personer hon samarbetat med. Även om Minette Tigerfalk förekommit på bilder i tidningar och sociala medier, är hon inte känd som affärskvinna för allmänheten.” PO skriver vidare att ”det saknar i detta fall betydelse att Expressen namngett Minette Tigerfalk eftersom Hänt i Veckan ska göra en egen bedömning i frågan.”

PO skriver: ”Det finns ingen anledning att betvivla att innehållet i artikeln tillsammans med namnpubliceringen påverkat Minette Tigerfalks privatliv. Den kränkning som publiceringen innebär kan inte anses mildras i någon avgörande grad genom att Minette Tigerfalk får komma till tals i artikeln.

PO skriver att ”allmänintresset inte krävt att Minette Tigerfalks namn publicerades samt att Minette Tigerfalk genom att benämnas ”orm” och utpekas som att hon lurat Christina Schollin drabbats av oförsvarlig publicitetsskada. För detta bör tidningen klandras.”

Pressens Opinionsnämnd instämmer i POs bedömning och finner att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies