Ingrid Wall. FOTO: Adam Perez

”Jag vill träffa de människor Kim berättade om”

25 januari, 2019

Samtal med Ingrid Wall har fått stipendium för att i sin dotter Kim Walls spår skriva om kvinnliga soldater på Sri Lanka. ”Det är en alldeles speciell historia”, säger Ingrid Wall till Journalisten.

En av Hiertanämndens stipendiater är Ingrid Wall, mamma till journalisten Kim Wall som mördades i Danmark 2017. Hon får 20 000 kronor för att skriva om kvinnliga soldater på Sri Lanka.

– Ett av de sista stora jobben Kim gjorde var att intervjua kvinnor på Sri Lanka, och framför allt tamilska kvinnor som varit soldater i gerillarörelsen Tamilska tigrarna. Det är en alldeles speciell historia. Jag vill åka dit och träffa de människor Kim berättade om och skriva om hur de har det nu, och om hennes artiklar har påverkat deras liv, säger Ingrid Wall.

– Kim kom särskilt nära en av kvinnorna hon träffade i Sri Lanka och de höll kontakten. Några månader efter att Kim hade mördats kom det ett chattmeddelande från henne: ”Hej Kim, länge sedan vi hördes”. Hon hade ingen aning om att Kim var död. Det blev ett tungt samtal.

Ingrid Wall planerar att resa efter sommaren. Hur och var reportaget ska publiceras vet hon inte.

– Det var länge sedan jag lämnade frilanstillvaron, och det har nog inte blivit lättare nu.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies