Kalityfonden startades på initiativ av Johan Persson och Martin Schibbye 2013. FOTO: Tomas Ohlsson

Kalityfonden avvecklas

24 januari, 2019

Inga journalister är längre fängslade i Kalityfängelset i Etiopien. Därför läggs Kalityfonden ner.

Efter att 16 personer släppts ur Kalityfängelset under 2018 sitter nu ingen journalist i fängelset. Därmed har Kalityfonden uppfyllt sitt mål, och läggs ned.

”Behovet för fonden att förse de fängslade med mat, mediciner och juridisk hjälp är därför inte längre nödvändigt. Det har varit ett fantastiskt år då kollega efter kollega som släppts ringt och tackat för vad fonden betytt för dem. En påminnelse om hur viktigt det är med praktisk solidaritet och inte bara ord. Ett stort tack till Journalistförbundet som möjliggjort ett arbete där personer fått cash under radarn i ett land där journalistik var kriminaliserat. Och ett stort tack till alla som gett små och stora bidrag till fonden under året”, säger styrelseledamoten Martin Schibbye i ett pressmeddelande.

Kalityfonden startades 2013 av Martin Schibbye och Johan Persson genom de kvarvarande medel som insamlats till de båda journalisterna under deras tid som fängslade i Etiopien. Under fondens verksamma tid har tillgångarna främst fyllts på genom att tio procent av varje sålt exemplar av Schibbyes och Perssons bok ”438 dagar” gått till fonden. Utöver det har flera donationer och gåvor tillkommit och ett femtiotal fängslade kolleger har på så vis kunnat stöttas genom ekonomiskt bistånd. Sedan starten har över en miljon kronor betalats ut.

Kvarvarande medel i fonden kommer att fördelas lika mellan kampen för att frige Dawit Isaak och Internationella Journalistfederationens Safety Fund som stöttar journalister i nöd världen över.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet







Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies