Kina betalade för svenska alternativa mediers rapportering

9 februari, 2024

Newsvoice och Nya Dagbladet ska ha fått Kinaresa betald av den kinesiska staten.

Expo rapporterade förra veckan att de så kallade alternativmedierna Newsvoice och Nya Dagbladet besökte Kina i november och december, inbjudna av den kinesiska ambassaden i Stockholm. Nu bekräftar Newsvoice i en replik till Expos rapportering resan var betald av Kina:

”Att även Nya Dagbladet vid sidan av NewsVoice fick resan finansierad av den kinesiska ambassaden etableras som ett bevis på att dessa tidningar blivit ’köpta’ av den kinesiska staten. I verkligheten är det självfallet så att det inte handlar om att bli köpt utan om att långa resor till och i andra länder inte är något vi inom oberoende media alls har råd med.”

Newsvoice första artikel om Kina efter resan har rubriken: ”Meritokratin Kina – Här kan du bara bli toppolitiker om du har kompetens och djupa kunskaper”.

Nya Dagbladet förnekar att tidningen är en del i en kinesisk informationskampanj.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Magnus Berg lör, 2024-02-10 10:19
Det är uppenbarligen skillnad på bjudresa och bjudresa. Blir man bjuden till Azerbajdzjan så är det inte ok enligt Medierna i P1. https://sverigesradio.se/artikel/journalister-pa-bjudresa-i-diktatur-och-anonym-tv4-kalla-kandes-igen Blir man bjuden till Kina är det inte ok enligt Expo (se ovan) Men blir man bjuden av NATO-lobbyorganisationen Atlantic Council, så är det helt ok. Ingen i det mediala etablissemanget reagerar på att 16 kända journalister på större svenska medier under åren 2008 till 2018 besökt USA under ledning av Atlantic Council och blivit listade på organisationens hemsida som Transatlantic Media Fellows. https://www.atlanticcouncil.org/content-series/transatlantic-media-network/transatlantic-media-fellows/ Orsaken till att dessa medier varit så ensidigt positiva till ett NATO-medlemskap kan man fundera över. Men hyckleriet i mediesverige går inte att komma runt.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies