Klandras för att inte ha modererat kommentar

2 maj, 2018

MEN-fällning Tidningen Smålänningen klandras av Pressens Opinionsnämnd för att inte ha tagit bort en kränkande kommentar på tidningens webbplats.

Den 25 september 2017 publicerade tidningen en artikel med rubriken Troja-fansen vill stämma Pelle Wass: Pissade på oss.

Artikeln handlade om att Hockeylaget Troja beslutat att porta personer ur supportergruppen Ultras Ljungby, bland annat med anledning av en symbol på gruppens tröjor som kunde kopplas till fascismen och gruppens tidigare historik av våld.

I kommentarsfältet till artikeln skrev Thomas Alm en kommentar och uttryckte sig positivt om Trojas beslut ”att stå upp mot en minst sagt unken läktarkultur”. Signaturen Ljungbybo kommenterade då ”Efter ditt enorma engagemang i denna fråga så förväntar sig nog hela Ljungby att du kommer att stå i rött och vitt på ståplats på fredag och sjunga fina ramsor.”

Efter detta följde ytterligare kommentarväxling mellan de två. Thomas Alm skrev bland annat ”andra intressen prioriteras och på fredag kväll vilar jag eftersom jag skall till Göteborg och demonstrera mot nazismen (NMR).” Ljunbybo kommenterade då bland annat med att ”Det måste slita hårt på armarna efter all stenkastning mot polisen och övriga?”.

Thomas Alm anmälde publiceringen av Ljungbybos kommentar om Göteborgsresan, eftersom moderatorn inte tog bort kommentaren när den flaggades som olämplig, utan först efter att han skrivit ett öppet brev. Kommentaren låg kvar flera dagar.

PO:s bedömning är att tidningens utgivare har ett pressetiskt ansvar för det som publiceras i kommentarsfältet på tidningens webbplats, eftersom kommentarerna modereras innan de publiceras. Den som kommenterar ska inte behöva tåla att det publiceras kränkande eller på annat sätt skadande uppgifter om dennes personliga angelägenheter. Kommentaren riktar sig inte mot Thomas Alms åsikter utan mot hans person, något som han svårligen kan försvara sig mot.

Genom att publicera kommentaren trots förmoderering har tidningen brustit i sin kontroll vilket inneburit att Thomas Alm drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada.

PON instämmer i PO:s bedömning och finner att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies