Klandras för bildpublicering som kopplade fel personer till SD

13 april, 2018

MEN-fällning Skaraborg Läns Tidning skrev en artikel om en politiker och näringlivsprofil som bytte S mot SD. Men på bilden till artikeln figurerade två personer som inte alls ville kopplas samman med SD. Nu klandras tidningen av PON.

I juli 2017 publicerade Skaraborgs Läns Tidning en artikel på sin webbplats om en politiker och näringlivsprofil som hade valt att lämna sina uppdrag i Socialdemokraterna för att i stället gå till Sverigedemokraterna. 

Rubriken till artikeln löd ”Näringslivsprofilen lämnar S för SD”. Underrubriken löd ”Övergången välkomnas: Ett bra tillskott – vi behöver erfarna politiker.”

Den ursprungliga versionen av artikeln illustrerades med en bild på politikern flankerad av två män där bildtexten löd: ”NN, i vit skjorta, väljer att lämna sina uppdrag i Socialdemokraterna och kliva över till Sverigedemokraterna. Bilden är från ett tidigare fototillfälle.”

Samma dag länkade tidningen till artikeln på sin Facebooksida.

På tidningens webbplats beskars bilden senare så att de två männen klipptes bort och endast politikern syntes. Senare samma dag togs bilden bort helt och ersattes av en bild som visade SD-ballonger. 

Publiceringen anmäldes av de två männen som flankerade politikern på bilden, som inte vill förknippas med Sverigedemokraterna. De menade att bilden pekade ut dem som företrädare för partiet. Vidare hade anmälarna försökt förmå tidningen att ändra den ursprungliga bilden eftersom den fortfarande följde med när artikeln delades via Facebook, men det tog tre dagar innan så skedde, enligt dem.

Tidningen medger i sitt svar att det inte fanns några skäl att anmälarna skulle figurera på bild i tidningen, även om det framgick att bilden var från ett tidigare tillfälle. Tidningen gjorde bedömningen att en rättelse eller ursäkt hade förstärkt publicitetsskadan. Därför vidtogs ingen sådan åtgärd. 

POs bedömning är att bilden i förening med rubriken, och framförallt underrubriken, kan uppfattas som att det är anmälarna som välkomnar NN till Sverigedemokraterna. ”Att bli ihopkopplad med ett parti vars åsikter man tar avstånd ifrån och inte på något sätt vill förknippas med innebär en publicitetsskada”, menar PO, som alltså får medhåll av PON som klandrar tidningen.

MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies