Kommun startar egen ”nyhetsförmedling”

29 januari, 2019

Publicistklubbens Östra krets är kritisk till att kommunen ska rapportera om kommunen. ”Ingen äger begreppet nyheter”, svarar kommunen.

Det är SVT Nyheter Öst som idag berättar om Linköpings kommuns nya satsning. Kommunen har startat en egen nyhetsavdelning med sex medarbetare som ska förse invånare med kommunrelaterade nyheter.

– Det vi gör är att vi tar ett annat grepp och samlar allting på ett och samma ställe – både nyheter och pressmeddelanden, så det går lättare att hitta. Vi vill ju att kommunens nyheter ska nå ut till medborgarna, säger avdelningens chef Fredrik Kliman till SVT Nyheter Öst.

Men Sofie Lycksell, ordförande i Publicistklubbens Östra krets, är kritisk till att kommunen kallar den nya satsningen för ”nyhetsförmedling”, även om hon välkomnar mer information.

– När man använder sig av ordet ”nyhetsförmedling” och bygger en sajt, rent visuellt, som påminner väldigt mycket om traditionella nyhetssajter, då tycker jag det blir vilseledande, säger hon till SVT.

Fredrik Kliman svarar att ”ingen äger begreppet nyheter” och det är tydligt att nyheterna kommer från kommunen och inte en oberoende redaktion.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies