Kritiken från golvet: Mindre resurser men samma krav på P4

8 februari, 2024

SR-sparpaketet 2024 Sparpaketet på SR medför att medarbetarna blir färre på de redan slimmade P4-stationerna, men inga arbetsuppgifter tas bort. ”Ledningen i Stockholm verkar inte fatta hur vi jobbar”, säger Johan Gustafsson, ordförande i journalistsektionen på P4 Östergötland. Nu varnar även Unionens klubb för allvarliga konsekvenser av sparåtgärderna på P4.

Kritiken mot nedskärningarna på Sveriges Radio har varit hård när det gäller bland annat nedläggningen av kurdiska redaktionen, de stora uppsägningarna på finska redaktionen och indragningarna av 15 tjänster på Ekot, däribland klimatkorrespondenten och Kinakommentatorn.

Från de lokala P4-stationerna flyttas 40 tjänster, i snitt 1,5 tjänster per station, till ett nytt digitalt nav som ska sköta de digitala publiceringarna, sätta rubriker och sprida inslag i sociala medier. Dessutom tas redaktionsassistenterna och programutvecklingscheferna bort i den nya organisationen på P4-stationerna.

På P4 Jönköping blir det minst 1,5 tjänster som försvinner samt en eller två tjänster som flyttas till det nya navet. Markus Engberg, ordförande i journalistsektionen, är bekymrad över hur redaktionen ska klara det:

– Vi måste omförhandla organisationen. De flesta av arbetsuppgifterna som vår digitala redaktör och vår utvecklingsredaktör har utfört måste fortfarande utföras, men av någon annan. Den digitala redaktören jobbar bland annat med att klippa fram nyhetsinslag ur våra livesändningar. Det måste göras av någon annan. Vem?

– Eftersom nästan inga arbetsuppgifter försvinner ökar arbetsbördan för medarbetarna som är kvar och redaktionen är redan väldigt slimmad. Vi skulle behöva fler journalister för att klara uppdraget, men nu blir vi i stället färre. Det här slår hårt mot oss.

På en tidningsredaktion kan man lösa nedskärningar genom att producera färre artiklar eller ta in mer byråmaterial, men det funkar inte på P4-stationerna:

– En tidningssajt kan gå runt på nästan hur få anställda som helst, men det blir förstås färre artiklar och sämre kvalitet om man minskar bemanningen. Vi sänder live i FM-bandet. Det går inte att dra ner på samma sätt, säger Markus Engberg.

Även på P4 Östergötland är man oroad över hur besparingarna kommer att slå:

– Det blir väldigt kännbart för medarbetarna eftersom samma arbetsuppgifter ska utföras på färre personer, säger Johan Gustafsson, ordförande i journalistsektionen.

– Ledningen i Stockholm verkar inte fatta hur vi jobbar. Det finns ingen luft i organisationen, vare sig för arbetsledare, programledare eller reportrar. Jag är oerhört orolig för att det kommer att bli för mycket stress för medarbetarna.

Journalistklubbens ordförande Johanna Lindblad Ahl delar oron:

”Vi är riktigt oroliga att våra medlemmar som blir kvar efter neddragningen kommer att gå sönder av stress och press. Man ska göra samma uppdrag på färre personer”, sade hon till Journalisten i samband med att den nya organisationen presenterades förra veckan. 

Unionens klubb på Sveriges Radio uttrycker nu också oro för ökad stress på P4-stationerna samt sämre kvalitet på innehållet, som följd av sparåtgärderna. Klubben pekar på att medan utbudet på andra kanaler kommer att minska som följd av nedbemanningen, så har P4s lokala kanaler samma uppdrag som tidigare.

De är särskilt kritiska till att redaktionsassistenterna och sändningskoordinatorerna försvinner på P4.

”Det leder till att övriga kollegor får betydligt mer administrativa arbetsuppgifter att hantera i vardagen och därmed mindre tid till för att producera innehåll”, skriver Unionens klubbordförande på Sveriges Radio Cecilia Åkesson i ett pressmeddelande och varnar för att en allvarlig försämring av de anställdas villkor kommer att leda till dels att SR blir en mindre attraktiv arbetsplats, dels att ökad stress ökar risken för fel i sändningarna vilket skulle skada SRs trovärdighet hos publiken.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av 9244dd5feb9e1ba... fre, 2024-02-09 10:38
Det är sorgligt att P4 som redan idag är svårt pressat får en sån stor del av sparpaketet i knät. Det är som att ingen förstått att det är ett fåtal människor som sänder många timmar direktsänd radio mån-fre utan uppbackning och ibland ensamma. Tar man bort de stödfunktioner som finns, inklusive programutvecklingscheferna som ju är väldigt lite "chefer" och väldigt mycket producenter, nyhetschefer, fixare, administratörer etc åt de hårdjobbande programledarna så blir det ännu tuffare. Att säga att man inte sparar på journalistiken i P4 genom denna åtgärd är ju helt fel. Effekten blir ju den.
SR-sparpaketet 2024

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies