Richard Aschberg (tv) och Mattias Sandberg granskar fackförbundens saltade resenotor. FOTO: Aftonbladet

”Många som kommit upp sig har kunnat sko sig”

10 januari, 2019

Samtal med Aftonbladets granskning av fackförbundens vidlyftiga tjänsteresor fortsätter. ”Jag är förvånad över att man missbrukar andras pengar på det här sättet”, säger reportern Richard Aschberg.

Idag avslöjar Aftonbladet att Civilekonomernas två högsta chefer åkte till Rom för 47 000 kronor för ett fyra timmar långt nordiskt styrelsemöte. Bakom avslöjandet står Aftonbladets granskande reportrar Richard Aschberg och Mattias Sandberg, som 2018 granskade också Transport, Byggnads och Unionen.

– Det är framför allt förbundens resor som har varit iögonfallande. Eftersom det ju är medlemmarnas pengar det handlar om, säger Richard Aschberg.

Finns det någon metodik i vilka förbund ni granskar?
– Vi går in i flera olika fackförbund, men det är inte alltid vi hittar något. 

Vilka reaktioner har granskningarna fått?
– Folk tycker det är väldigt bra att vi granskar dem. Det handlar ju om medlemspengar. En flygbiljett på 20 000 är ganska många månadsavgifter från många personer för att bara betala den, jämfört med om man hade åkt kanske ekonomiklass.

Du har lång erfarenhet av att granska fackförbund och fackförbundstoppar. Skiljer de ut sig på något sätt från andra organisationer och makthavare?
– Det är lite mer slutet. Och det har funnits en kultur av en sluten värld, där många som kommit upp sig har kunnat sko sig.

Man tänker att den kulturen skulle vara utvädrad vid det här laget?
– Det kan man tycka. Men vår Kommunalgranskning gjordes så sent som 2016, där kassören i princip kunde styra som han ville. Det tycker man är lite märkligt.

Hur granskar ni de här slutna miljöerna?
– Man får en del tips, man får titta lite på sociala medier, och försöka få ut en del uppgifter från förbundet. Där har de lite olika sätt. Vissa lämnar inte ut, andra lämnar ut, några lämnar ut små delar.

Är det något som förvånat dig personligen under de här gräven?
– Ja, jag är förvånad över att man missbrukar andras pengar på det här sättet. Framför allt i en facklig organisation där man ska jobba för medlemmarna är det extra upprörande när man beter sig såhär.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av C-J Charpentier tors, 2019-01-10 16:33
”Jag är förvånad över att man missbrukar andras pengar på det här sättet”, säger reportern Richard Aschberg. För egen del är jag absolut INTE förvånad, eftersom det ytterst handlar om sjuklig snålhet i ett nära nog sanktionsfritt samhälle. Kan man stjäla-uttnyttja-bedraga etc så gör man det. C-J CHARPENTIER
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies