Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
10 januari, 2019
Samtal med Aftonbladets granskning av fackförbundens vidlyftiga tjänsteresor fortsätter. ”Jag är förvånad över att man missbrukar andras pengar på det här sättet”, säger reportern Richard Aschberg.
Idag avslöjar Aftonbladet att Civilekonomernas två högsta chefer åkte till Rom för 47 000 kronor för ett fyra timmar långt nordiskt styrelsemöte. Bakom avslöjandet står Aftonbladets granskande reportrar Richard Aschberg och Mattias Sandberg, som 2018 granskade också Transport, Byggnads och Unionen.
– Det är framför allt förbundens resor som har varit iögonfallande. Eftersom det ju är medlemmarnas pengar det handlar om, säger Richard Aschberg.
Finns det någon metodik i vilka förbund ni granskar?
– Vi går in i flera olika fackförbund, men det är inte alltid vi hittar något.
Vilka reaktioner har granskningarna fått?
– Folk tycker det är väldigt bra att vi granskar dem. Det handlar ju om medlemspengar. En flygbiljett på 20 000 är ganska många månadsavgifter från många personer för att bara betala den, jämfört med om man hade åkt kanske ekonomiklass.
Du har lång erfarenhet av att granska fackförbund och fackförbundstoppar. Skiljer de ut sig på något sätt från andra organisationer och makthavare?
– Det är lite mer slutet. Och det har funnits en kultur av en sluten värld, där många som kommit upp sig har kunnat sko sig.
Man tänker att den kulturen skulle vara utvädrad vid det här laget?
– Det kan man tycka. Men vår Kommunalgranskning gjordes så sent som 2016, där kassören i princip kunde styra som han ville. Det tycker man är lite märkligt.
Hur granskar ni de här slutna miljöerna?
– Man får en del tips, man får titta lite på sociala medier, och försöka få ut en del uppgifter från förbundet. Där har de lite olika sätt. Vissa lämnar inte ut, andra lämnar ut, några lämnar ut små delar.
Är det något som förvånat dig personligen under de här gräven?
– Ja, jag är förvånad över att man missbrukar andras pengar på det här sättet. Framför allt i en facklig organisation där man ska jobba för medlemmarna är det extra upprörande när man beter sig såhär.
FOTO: Tor Johnsson
28 januari, 2019 |
Journalisten och förlagsmedarbetaren Cecilia Gustavsson samlade fyra kända kvinnor till ett samtal om uppväxt, utseende, kärlek, sex, arbetsliv, kris och vänskap. Det blev boken Vi måste prata om 50.
FOTO: Adam Perez
25 januari, 2019 |
Ingrid Wall har fått stipendium för att i sin dotter Kim Walls spår skriva om kvinnliga soldater på Sri Lanka. ”Det är en alldeles speciell historia”, säger Ingrid Wall till Journalisten.
FOTO: Tor Johnsson
9 januari, 2019 |
När ”nya” Veckans brott drar igång i SVT på torsdag kväll har Leif GW Persson lämnat för TV4. I stället satsar programmet nu mer på att förklara mekanismerna bakom de värsta brotten ur ett rättspsykiatriskt perspektiv, i sann Netflix-anda.
FOTO: Pär Bäckstrand/TV4
7 januari, 2019 |
Idag sjösätts TV4s nya program Efter fem. Den största utmaningen blir att etablera en helt ny tv-tid, menar programledaren Tilde de Paula Eby.
FOTO: Tor Johnsson
17 december, 2018 |
Dagens Nyheter har sett en ökning av antalet digitala prenumeranter i Göteborgstrakten och kan därför komma att öppna en redaktion där.
FOTO: Magnus Laupa
13 december, 2018 |
Digitaliseringen ligger bakom oss. Nu har vi att hantera en medievärld utan universallösningar. Det menar Calle Fleur, vice vd för tidningen Chef. Det finns forskning som tyder på att han har rätt.
FOTO: Sven-Erik Svensson
11 december, 2018 |
Helsingborgs Dagblads chefredaktör Jonas Kanje ser hur dagspressen nu håller på att vända nedgången genom att satsa på det som varit dess signum – traditionell lokaljournalistik.
FOTO: Tor Johnsson
5 december, 2018 |
Klimatforskarna har aldrig varit så kristallklara och desperata i sitt budskap som nu, enligt SVTs Erika Bjerström.
blir ny programledare för tvåspråkiga Karlavagnen i Sveriges Radio P4.
blir ny programledare för tvåspråkiga Karlavagnen i Sveriges Radio P4.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 1 kommentar på sidan.