Medierna vinner i hovrätten: Slipper dela filmer med polisen

9 februari, 2024

Begäran från en åklagare om att ta del av filmer från sex mediehus från ett upplopp i Rosengård avslås även av hovrätten. Det är oklart om frågan kommer att prövas i Högsta domstolen. Åklagaren tror dock att andra som vill få ut material från medier kan ta avstamp i hovrättens beslut.

Det slog ned som något av en bomb på sex redaktioner i höstas. Åklagaren Henrik Nordquist hade skickat en begäran om att ta del av allt det material som deras utsända hade filmat under ett upplopp i Rosengård. Medierna sparkade bakut, och vägrade dela med sig av materialet. 

– Reportrar och fotografer får inte betraktas som insändare av bevismaterial till polisen. Det här är inte material som polisen ska ta del av, säger Anne Lagercrantz, ordförande för Utgivarna till Journalisten i samband med att begäran blev känd

Men tingsrätten avslog åklagarens begäran, och nu går även hovrätten på mediernas linje. 

”Vid en sammanvägd bedömning finner hovrätten, liksom tingsrätten, att intresset mot att lämna ut de begärda filmerna och fotona är starkare än skälen att lämna ut dem”, skriver hovrätten i beslutet.

Hovrätten motiverar beslutet med att det kan finnas personer i filmerna som ännu inte är misstänkta för brott. Det är samma argument som tingsrätten framförde

I ett mejl till Journalisten säger åklagare Henrik Nordquist att beslutets formulering öppnar för att det i framtiden kan finnas möjlighet ta del av materialet för polisen, trots hovrättens avslag.  

– Jag tycker det är beklagligt att jag förhindras tillgång till det bästa bevismedlet. Såsom jag tolkar domen bör dock mediebolagen göras uppmärksamma på att om det inte hade funnits risk för att en okänd gärningsman hade kunnat identifieras så hade hovrätten kunnat slå fast att materialet skulle lämnas ut. Med andra ord, enligt min uppfattning, kan andra åklagare ta avstamp i detta beslut, skriver han. 

Frågan skulle teoretiskt ännu kunna prövas av Högsta domstolen. I så fall behöver Henrik Nordquist göra en framställan till Riksåklagaren, som beslutar om ett överklagande till högsta instans ska göras. Henrik Nordquist uppger att han ännu inte beslutat om han ska begära en ytterligare prövning av frågan. 
 
Fotnot: De sex redaktionerna som har filmat material som åklagaren velat ta del av är DN, Expressen, Sydsvenskan, TV4, SVT och TT. Tidigare har det omskrivits som sju redaktioner, då en frilansare för Sydsvenskan även varit mottagare av begäran. I överklagandet till hovrätten är frilansaren inte längre med i listan över redaktioner som berörs. 
 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies