FOTO: Tor Johnsson

NSD och Norrbottens-Kuriren delas upp

8 februari, 2024

Norrbottens-Kuriren ska ha fullt fokus på Luleå, medan NSD ska bevaka hela länet när tidningarna delas upp. Tidningarna får också varsin chefredaktör. Förändringarna är ett resultat av det nya mediestödet.

Sedan NTM-koncernen köpte Norrländska Socialdemokraten, NSD, 2007 har de två tidningarna i Luleå arbetat nära varandra. 

– Titlarna har haft en egen stark redaktion, men också haft tjänster som man delat. Bland annat har det funnits en gemensam digital redaktion som arbetat med breakingnyheter för båda tidningarna, säger Åsa Junkka, publicistisk chef på NTM med ansvar för koncernens större titlar. 

Enligt Åsa Junkka så har det redan tidigare funnits en uppdelning, där Norrbottens-Kuriren haft mer fokus på Luleå och NSD på flera kommuner runt om i Norrbottens län. Den skillnaden ska nu stärkas när titlarna får egna chefredaktörer och den gemensamma digitala redaktionen avvecklas. Vissa reportrar som jobbat för båda titlarna kommer nu enbart att jobba mot en tidning. 

– Vi har tittat på våra titlar och konstaterat att vi i Norrbotten har två väldigt starka tidningar som många läsare har som förstahandskälla. Vi bedömer att det fortsatt finns plats för två titlar här men med lite olika inriktning. 

De nya krav om hur mycket material en tidning måste producera själv för att kunna få mediestöd har påverkat arbetet med hur titlarna ska delas upp. 

– Vi gör den här inriktningen främst för att läsarna ska få det bästa materialet, men det finns såklart saker i organisationen som vi måste titta på utifrån vad mediestödet kräver. Det här är två titlar som får ett stort stöd, och förhoppningsvis kan få det även framöver, säger Åsa Junkka och lägger till:  

– Förut har vi digitalt kunnat dela material mellan titlarna, vilket vi inte kan göra på samma sätt med det nya mediestödet. 

Efter omorganisationen kommer NSD att ha 25 tjänster och Norrbottens-Kuriren 22 tjänster. Anton Olofsson, tidigare nyhetschef på Norrbottens-Kuriren, blir chefredaktör för titeln. Lenitha Andersson-Junkka, som varit redaktionschef för båda tidningarna blir chef över NSD framöver. Tidningarna har tidigare haft en gemensam redaktionschef och varsin nyhetschef. Det är dessa tjänster som nu blir chefredaktörstjänster. Förändringarna innebär att 1,2 tjänster försvinner. Det kommer dock att lösas med vakanser. 

– Genom att det blir en tydligare ledning på varje tidning kommer de kunna specialisera sig mer på det innehåll som tilltalar deras läsare, säger Åsa Junkka om varför tidningarna nu får chefredaktörer.

Vissa delar av verksamheten fortsätter att vara gemensam. Bland annat kommer Norrbottens-Kurirens sportredaktion även bevaka för NSDs räkning. Under obekväma arbetstider kommer också visst samarbete kring breakingnyheter även fortsättningsvis ske. 

– Det kommer bara vara en person som ringer till polisen, men nästan allt annat innehåll kommer att göras separat. Det blir helt enkelt mindre samarbete.

Luleå är inte den första staden där en tydligare uppdelning mellan de två lokala titlarna sker i spåren av det förändrade mediestödet. I Skåne flyttar Skånska Dagbladet till Eslöv och Arbetarbladet lämnar Gävle för Sandviken. Det har dock inte varit aktuellt att flytta NSD till exempelvis Boden, vilket medieanalytikern Anders Malmsten lyft fram som ett möjligt scenario. 

– NSD har en väldigt stark redaktionell närvaro i hela Norrbotten, med fem olika lokalredaktioner. Den största delen av reportrarna sitter redan runt om i länet, men vi har inte funderat på att flytta huvudredaktionen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies