Nu blir presskortet digitalt – så bra funkar det

9 januari, 2024

Journalisten TV Journalisten försökte ta sig in på Vasamuseet med Journalistförbundets nya digitala presslegitimation. Kolla inslaget för att se hur det gick.

I morgon onsdag den 10 januari går det att beställa det nya digitala presskortet på Journalistförbundets hemsida. Men hur bra funkar det? Journalisten fick igår måndag en testversion av kortet och använde det för att försöka komma in på Vasamuseet.

Journalistförbundets digitala presskort ersätter det fysiska presskortet, som inte har gått att beställa sedan den 17 oktober. Förbundsstyrelsen beslut att avveckla det fysiska presskortet har väckt kritik.

För att kunna skaffa det nya presskortet behöver man ha en e-legitimation i appen Freja eID i sin mobiltelefon eller surfplatta. Information om hur man skaffar det nya digitala presskortet finns på Journalistförbundets hemsida.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Patrick Ekstrand tis, 2024-01-09 16:15
Bra att det fungerar i Sverige! Återkom gärna med en intervju med en frilansjournalist som har råkat illa ut i utlandet. Inte bara fastanställda med presskort utfärdade av arbetsgivaren jobbar på platser utan mobiltäckning.
Inlagt av Per Agne Eklund tis, 2024-01-09 16:30
Så bedrövligt att inte upplysa om att det "gamla" fysiska presskortet fortfarande gäller. Detta då allt skall vara digitalt i världens mest digitaliserade land men det finns en vettigare värld utanför där Sverige inte ses som ett föredöme längre, släpp kontanterna loss och kräv mänskliga rättigheter utan bankID och plastkort..!
Inlagt av Uuve Snidare tis, 2024-01-09 16:49
Och vad gör jag om jag tappar mobilen eller den blir beslagtagen?? Ett fysiskt kort kan man lätt gömma OCH identifiera sig med - det gör jag dagligen. Nu måste jag alltså skaffa ett annat sätt att legitimera mig på. Ett nytt kort!!?
Journalisten TV

De tog hem Medieruset

31 augusti, 2022 |

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies