Ove Joanson: Det verkliga motivet till att slå ihop public service-bolagen

18 januari, 2024

DEBATT Det egentliga motivet för TV-cheferna att driva frågan om en sammanslagning av public service-bolagen har alltid varit att föra över ekonomiska resurser från radion till televisionen, skriver Ove Joanson.

Förra veckan skrev flera tidigare public service-chefer, i ett inlägg på DN Debatt, att en sammanslagning av de tre public sercie-bolagen borde utredas.

Ove Joanson, tidigare bland annat VD och styrelseordförande för Sveriges Radio, skriver att sammanslagningsförslaget har drivits av alla TV-chefer i modern tid före Hanna Stjärne. "De anser att radion bör avstå medel till televisionen därför att det blivit allt dyrare för SVT att konkurrera om rättigheter och stora evenemang. Frågan handlar alltså ytterst om radions resurser och framtida förutsättningar."

Han vänder sig också mot att formuleringarna att det är fegt att inte utreda frågan. "Nu var det ju så att Sverigedemokraterna krävde just att sammanslagningen skulle ingå i Hägglunds uppgift så att resurserna till public service skulle kunna skäras ned. Att kulturministern sa nej till SD var klokt och kanske rentav modigt. Mysteriet är hur det kommer sig att mina gamla vänner och kolleger har kommit fram till att de vill omfamna Sverigedemokraterna just i frågan om mångfalden i media. Och detta till priset av att de verkligt viktiga frågorna om public service oberoende kommer i skymundan."

Läs debattinlägget: "Mer pengar till televisionen och mindre till radion"

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av 22f77f7f589dbcc... tors, 2024-01-18 20:09
Jag vill gärna veta hur debattörerna på DN Debatt ser på Ove Joansons inlägg. Visst, jag kan som f d radiomedarbetare tyckas vara part i målet, men har skribenterna på DN Debatt verkligen tänkt efter ordentligt? / Jan Mosander
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies