P3-program fälls för uttalandet ”Alla mår bra av amfetamin”

11 september, 2023

GRN-fällning Ett inslag i P3 Eftermiddag fälls av Granskningsnämnden eftersom en programledare ”förbehållslöst uttalade sig positivt om amfetamin”.

I inslaget pratade två programledare om tester som en av dem hade genomgått i samband med en adhd-utredning. Dialogen lät så här:

(Programledare 1) – Tror du jag har adhd? (Programledare 2) – Nej, det tror jag inte.

(Programledare 1) – Konstigt, jag mår ju väldigt, väldigt bra av sådan adhd-medicin.

(Programledare 2) – Det är ju amfetamin. (Programledare 1) – Ah, jag förstår.

(Programledare 2) – Alla mår bra av det.

En person anmälde inslaget till Granskningsnämnden och ansåg att uttalanden om att amfetamin är bra för alla var olämpligt.

Sveriges Radio trycker i sitt svar till nämnden på att lyssnarna är väl bekanta med programledarnas ”humoristiska och bitvis tillspetsade sätt att tala” och menar att det mot bakgrund av programmets karaktär och programledarnas skämtsamma ton stod klart för publiken att samtalet utgick från humor och satir och inte syftade till att förhärliga
amfetaminbruk.

Granskningsnämnden anser dock att inslaget stred mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft och fäller Sveriges Radio.

Två ledamöter, Clas Barkman och Berivan Yildiz, var skiljaktiga och ville fria inslaget.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Barbro mån, 2023-09-11 22:31
Känns hoppfullt att det fortfarande finns människor som reagerar när programledares behov av egen uppmärksamhet går för långt. Själv har jag fått lära mig att vi journalister ska ha blicken riktad utåt, och har svårt att se vad det ger när programledare fastnar i eviga prat om sig själva. Det är inte särskilt humoristiskt att förhärliga droger, om Sveriges Radio vill ha det som försvar. Personligen blir jag bedrövad av programledarnas sätt att prata om adhd. Jag har en son med autism, och kan inte se något område som lämpar sig sämre att lyfta i ett program som går in för att ha en skämtsam karaktär.
GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies