P4 Stockholm fälls för otillbörligt gynnande av Bank-id

26 oktober, 2023

GRN-fällning Programmet Morgon i P4 Stockholm fälls av Granskningsnämnden för otillbörligt gynnande för att vid tre tillfällen i positiva ordalag pratat om en nyligen lanserad funktion för digitalt id-kort i mobilen.

I inslagen, som var del av de nyhetssvep som sändes på morgonen, pratade två programledare om att tjänsten Bank-id föregående dag lanserat en ny funktion där användaren kunde lägga in ett digitalt id-kort i mobilen.

Den ena programledaren sa bland annat att det lät smidigt, den andra berättade att hon skaffat sig den nya funktionen tidigare samma morgon. Man pratade också om att det var 75 000 personer som hade registrerat sig för funktionen.

Liknande samtal upprepades ytterligare två gånger under sändningen.

En person anmälde inslagen och anförde att Bank-id gynnades i inslagen och var kritisk till att det inte nämndes att det finns andra alternativ för den som vill skaffa digitalt id-kort.

Sveriges Radio ansåg att eftersom Bank-id används av 84 procent av Sveriges befolkning över 16 år hade rapporteringen om funktionen ett stort informationsintresse. Man nämnde vid två tillfällen bankidentifikationstjänsten vid namn men primärt använde programledarna uttryck som ”id-kort på telefonen” och ”digitala id-kort”.

Granskningsnämnden anser att det finns ett stort informationsintresse av att lyfta nyheter om digital teknik men att programledarnas fokus på just denna tjänst och de många positiva kommentarerna innebar ett tydligt gynnande som passerade gränsen för vad som kan accepteras och stred därmed mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen.

Granskningsnämnden ska ansöka hos förvaltningsrätten om att Sveriges Radio ska påföras en avgift om 50 000 kronor för överträdelsen.

GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies