Resumé klandras för Virtanenpublicering

8 november, 2018

MEN-fällning Pressens opinionsnämnd klandrar Resumé för att genom att publicera en intervju med en medieprofil ha exponerat Fredrik Virtanen i ett nedsättande sammanhang, anklagad för ett påstått brott han inte dömts för.

I november 2017 publicerade Resumé på sin sajt en längre intervju med en medieprofil som tidigare samma höst på sitt instagramkonto hade namngett Aftonbladetskribenten Fredrik Virtanen och hävdat att han våldtagit henne.

Publiceringen anmäldes till PO, Allmänhetens pressombudsman, av Fredrik Virtanen, som vände sig mot att han anklagades för grov brottslighet, namngavs och inte hade fått komma till tals trots att han hade intervjuats om anklagelserna i Aftonbladet.

Resumé svarade bland annat att artikeln inte handlade om Virtanens påstådda övergrepp, utan om hur medieprofilen resonerat när hon namngav honom. Tidningen hade utan framgång sökt kommentarer av Virtanens juridiska ombud. Fallet var också vid publiceringen redan omskrivet, betonade Resumé.

PO konstaterar i sin bedömning att varje utgivare ansvarar för sina egna publiceringsbeslut. Att Virtanen redan namngivits i andra medier påverkar därför inte nämnvärt bedömningen. PO slår fast att den som gett sig ut på en offentlig arena, som Aftonbladets ledarsida, får finna sig i kritik. Men det innebär inte att tåla en namnpublicering i ett nedsättande sammanhang.

Medieprofilen får i intervjun förutom anklagelsen om våldtäkt påstå att flera kvinnor ska ha utsatts för Virtanen, utan att det presenteras belägg, liksom att han tidigare ska ha haft alkoholproblem. Särskilt anklagelsen om våldtäkt, men även uppgifterna om alkoholproblem, är så nedsättande att Virtanen borde ha fått bemöta dem vid publiceringstillfällen, anser PO.

Sammantaget har Resumés publicering enligt PO skadat Fredrik Virtanen på ett oförsvarligt sätt genom att exponera honom i ”ett mycket nedsättande sammanhang”.

PON ansluter sig till POs bedömning och klandrar Resumé för att ha brutit mot god publicistisk sed.

PON konstaterar också att en grundläggande förutsättning för att en publicering ska vara förenlig med god publicistisk sed är att det finns belägg för de uppgifter som framförs.

MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies