Skånskan klandras för felaktig brottsrubricering

8 november, 2018

PON-beslut Pressens opinionsnämnd, PON, klandrar Skånska Dagbladet för att tidningen skrev att en tonårig pojke var häktad för mordförsök.

Pojken och hans mamma anmälde Skånskan för tre artiklar som de ansåg att det fanns flera fel i.

I en artikel från den 29 september 2017 anges det att pojken var häktad för försök till mord. Men pojken hade blivit försatt på fri fot och brottsrubriceringen var ändrad till olaga hot. Enligt anmälan orsakades pojken skada för att föräldrar på pojkens skola hade förstått vem som var gripen och därför kontaktat skolan som stängt av honom i två veckor. 

Pressombudsmannen kritiserar publiceringen den 29 september dels för att tidningen dröjt med att rätta felet, dels för att det saknades uppgifter som balanserade det felaktiga påståendet.

”Sammantaget är det endast en begränsad krets, som redan har insikt i vad som inträffat, som kan identifiera pojken. Inför denna krets innebär emellertid den felaktiga uppgiften att pojken häktats för mordförsök att han förorsakas en publicitetsskada. Särskilt med hänsyn till pojkens ålder och att felet i ursprungsartikeln inte rättades skyndsamt, får publicitetsskadan anses vara oförsvarlig. För detta bör tidningen klandras”, skriver Pressombudsmannen.

Pressens Opinionsnämnd ansluter sig till Pressombudsmannens bedömning, men kritiserar även ytterligare en av de anmälda artiklarna för att det även i den förekom en uppgift om att pojken hade varit häktad för mordförsök. Dessutom rättades felet först fyra dagar efter publiceringen, vilket PON inte anser var tillräckligt snabbt.

PON klandrar Skånskan för att ha brutit mot god publicistisk sed.

PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevetAnsvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies