SVT fälls – gav inte möjlighet att bemöta kritik

5 februari, 2024

GRN-fällning Morgonstudions programledare sa att den så kallade förtalsombudsmannen varit hotfull och trakasserat lärare på en kurs vid Karlstads universitet. Det utan att han fick möjlighet att bemöta det. Det stred, enligt Granskningsnämnden, mot kravet på opartiskhet.

Under hösten gick den så kallade förtalsombudsmannen Christian Peterson kursen Interkultur: Ras och vithet. Hans syfte med att medverka var att ”granska” kursens innehåll. Han har dock anklagats för att störa undervisningen, filma under föreläsningar och skriva nedsättande om lärare och elever. Universitetets disciplinnämnd kom dock fram till att det inte fanns grund för att stänga av honom från utbildningen.

Det uppmärksammades av SVTs Morgonstudion, där utbildningsminister Mats Persson berättade om planer på att införa en ny lag som skulle göra det enklare att stänga av elever som stör utbildningen. 

Programledaren sa att Christian Peterson hade varit hotfull och trakasserat en lärare på Karlstads universitet samt att andra studenter hade blivit omskrivna på nedsättande sätt på sociala medier. Det fick Christian Peterson och en till person att anmäla inslaget till Granskningsnämnden.

SVT menar att syftet med inslaget var att berätta om regeringens planer på att ändra lagstiftningen, och att det som hänt vid Karlstads universitet var en viktig del i det. 

”Händelserna återgavs korrekt och studentens syn på sitt agerande framkom av inslaget”, skriver SVT till Granskningsnämnden. Där framkommer också att SVT varit i kontakt med Christian Peterson innan inslaget sändes.  

Men Granskningsnämnden anser att det inte var tillräckligt, och fäller inslaget. 

”Enligt Granskningsnämndens mening utgjorde detta sådan kritik som krävde möjlighet till bemötande”, skriver nämnden i beslutet. 
 

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av 7859e69c924828b... mån, 2024-02-05 15:59
När man skriver Förtalsombudsmannen i rubriken får man det att låta som en institution, som Medieombudsmannen eller Konsumentombudsmannen. Det är det ju inte i det här fallet. Inte på något sätt. Citattecken runt benämningen skulle ge en rättvisare bild...
GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies