Metoopubliceringar

Tio Metoo-artiklar
klandras av PON

25 juni, 2018

MEN-fällning Tio av elva prövade Metoo-artiklar klandras av Pressens opinionsnämnd (PON). Expressen fälls för fyra publiceringar. En tidning klandras för att grovt ha brutit mot god publicistisk sed.

Hittills har PON granskat elva av det 25-tal publiceringar som har koppling till #metoo. Artiklarna har anmälts av sammanlagt fyra personer.

Expressen klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed för sin text ”Historien om Aftonbladetprofilen” (som gäller Fredrik Virtanen), för en Martin Timell-publicering, för tidningens chefredaktör Thomas Mattssons artikel om konkurrenten Aftonbladet samt för att ha publicerat namnet på en radioprofil.

Svenska Dagbladet fälls två gånger och Dagens Nyheter, Aftonbladet samt Hänt i Veckan en gång vardera. I PONs prövning av Arbetaren anses tidningen ha grovt brutit mot god publicistisk sed.

I ett pressmeddelande skriver PON att det är av stor betydelse att tidningen vid en publicering är återhållsam och ansvarsfull när man väljer att namnpublicera. I flera av fallen har tidningarna inte haft tillräckligt mycket fakta för att publicera allvarliga anklagelser, som i många fall också inträffat för länge sedan, anser PON.

Taggar: #metoo, PON

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Jan Mosander tis, 2018-06-26 20:33
Var är Journalistens uppföljningar efter PON-besluten?Har det den senaste tiden hänt ngt mer viktigt i vår lilla värld än detta? Kommentarer från samtliga ansvariga utgivare, samt gärna från skribenter. Icke i vår egen tidning - heltyst. Mycket märkligt.
Inlagt av Helena Giertta mån, 2018-07-02 16:22
Självklart är det viktigt och vi kommer att göra uppföljningar. Håll ut. //Helena
MEN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies