Trädgårdstider bjöd på hälso-te – fälls av Granskningsnämnden

11 september, 2023

GRN-fällning Det var inte sakligt att påstå att olika svampar och örter hade positiva hälsoeffekter, utan att tydligt varna för riskerna. Det menar Granskningsnämnden som fäller SVTs populära program Trädgårdstider.

I ett avsnitt av SVTs Trädgårdstider bjöds det på jordärtskocka, rölleka, salvia, citronmeliss, chaga-dekokt och rallarros-te ­– och programledarna berättade om vilka positiva effekter dessa livsmedel har. De ska hjälpa vid menstruationsproblem, huvudvärk och feber samt vara lugnande, hormonbalanserande och uppiggande.

SVT har dock inte belägg för att så skulle vara fallet, menar Granskningsnämnden som fäller programmet. Nämnden poängterar att SVT bör iaktta varsamhet när det gäller påståenden om växters hälsoeffekter som inte grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet.

SVT menar att programmet syftade till att inspirera tittarna till vilka téer som de kan göra på sådant som hittas i trädgården. Det handlade inte om att ge medicinska råd och det påstods inte att dryckerna skulle bota några sjukdomar, skriver kanalen i sitt försvar.

Två ledamöter delade inte Granskningsnämndens bedömning utan ville att SVT skulle frias. De menar att det är uppenbart för tittarna att dryckerna inte skulle användas för att bota sjukdomar eller ersätta läkemedel.

Lucas De Vivo
lucas.devivo@journalisten.se

 

GRN-fällning

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies